KORT NYT FRA UDLANDET:
Metangas siver ud fra jordens kerne, og har gjort det i mere end 2,7 millioner år. Det viser en ny undersøgelse, som er gjort af en gruppe geofysikere fra Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet, skriver Forskning.no.
Metangas er en gasart, som har en langt kortere levetid i atmosfæren end CO2, men som til gengæld har en virkning på miljøet, der er mere end 100 gange større over en 100-årig periode.
Ved at undersøge den arktiske havbund, har forskerne formået at rekonstruere udviklingen af gasudslip fra dette område over de sidste 2,7 millioner år. En rekonstruktion, som har vist, at der har været to store gasudslip i løbet af den periode.
Det er bevægelser i jordens tektoniske plader, som aktiverer og deaktiverer disse udslip af metangas, mener Andreia Plaza Faverola, der er en af forskerne bag opdagelsen.
»Ved at finde ud af, om disse lækager gentager sig, og finde ud af, hvad der er skyld i, at gassen slipper ud, kan det hjælpe os til bedre at forudsige de potentielle påvirkninger, som metan fra havene har på fremtidige klimaændringer,« siger hun.
Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters.
Læs også: Mere metan på Nordpolen end hidtil antaget
Læs også: Begrænsning af sod og metan stopper ikke global opvarmning
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cak