KORT NYT FRA UDLANDET:
Da Jorden var ganske ung opslugte den en Merkur-lignende planet.
Det skriver Phys.org på baggrund af ny forskning publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.
Undersøgelsen tyder på, at den merkur-lignende planet ramlede ind i den unge Jord og gav vores klode de radioaktive stoffer, som var nødvendig for at kunne skabe Jordens magnetfelt.
Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan den nye teori forklare to vigtige mysterier om Jordens tilblivelse.
»En Mercury-lignende planet, der tilføjes til Jorden under dens opvækst, ville løse to vigtige problemer – det vil sige, slå to fluer med ét smæk,« siger undersøgelses medforfatter, geokemikeren Bernard Wood, til Space.com.
En udbredt teori er, at Jorden blev skabt for omkring 4,6 milliarder år siden af materialer fra en kæmpestor sky af gas og støv, som samlede sig og blev til større klippestykker. Meteoritter, som af og til rammer Jorden, menes ifølge Space.com at repræsentere de byggesten, som vores planet voksede frem fra.
Men problemet for denne teori er ifølge Space.com, at Jordens skorpe og kappe har en anden sammensætning af visse grundstoffer (samarium og neodym) end de fleste meteoritter.
De nye eksperimenter tyder på, at sammenstødet med den Merkur-agtige planet kan forklare denne forskel, ligesom det også kan forklare et andet mysterium: Hvordan det kan være Jordens magnetfelt har holdt sig kørende i milliarder af år.
Læs også:
Danskudviklede satellitter afslører: Jordens magnetfelt ændrer sig
Forskere: Mysterium om Månens oprindelse er løst
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb