KORT NYT FRA UDLANDET:
Islamisk Stat (IS) har bestemt ikke opfundet tendensen til at ødelægge historiske genstande og steder.
Faktisk har alle de monoteistiske religioner på et tidspunkt opretholdt forskellige former for billedforbud og ødelagt religiøse symboler, fortæller professor emeritus Kari Vogt ved Universitetet i Oslo til forskning.no.
»Det undskylder ikke IS på nogen måde, men der er paralleller. Det er en krig om billeder som udtryk for trosindhold,« siger Kari Vogt til forskning.no.
Et velkendt eksempel fra den vestlige del af verden er Reformationen, der foregik i Europa i 1500-tallet. Martin Luther startede oprøret mod den katolske kirke i 1517, og den britiske eksilkatolik Nicolas Sander beskrev, hvad der skete under ‘billedstormen’ i Vor Frue-katedralen i Antwerpen i 1566.
Nicolas Sanders bevidnede, hvordan menneskemængden rev tøj i stykker, og knuste glass og bægre og tilmed trampede og tissede på alteret.
Protestanterne blev blandt andet inspireret til deres ødelæggelser af en passage i Bibelen, der specifikt forbyder, at de kristne laver gudebilleder:
»Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden,« står der i 2. Mosebog, kapitel 20, vers 4.
»Protestanterne ville vende tilbage til en renere tro og renere kirke. De ville fjerne udvækster som stod i vejen for troen, og en af disse var, at billeder blev dyrket«, fortæller professor i kirkehistorie Tarald Rasmussen fra Universitetet i Oslo til forsning.no.
I maj i år indtog oprørerne fra IS romerbyen Palmyra i Syrien, og frygten for, at byen skulle jævnes med jorden, begyndte at sprede sig over hele verden. Flere bygninger og statuer er allerede blevet helt eller delvis ødelagte af terrorgruppen.
Læs også:
Palmyra: Islamisk Stat udgraver uvuderlig kulturarv med bulldozere
Radikale muslimer kan godt være demokrater
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
on