KORT NYT FRA UDLANDET:
Jorden nåede at have en lille, ny måne i 13 timer, før det gik op for astronomerne, at det slet ikke var et naturligt objekt, der kredsede om vores planet. Det var faktisk bare det europæiske rumteleskop Gaia, de have fået øje på.
Gaia blev fanget på billeder fra teleskopet Pan-Starrs, der står på en bjergtop på øen Maui i Hawaii. Astronomerne analyserede objektets bane og konkluderede, at det måtte være en meterstor asteroide, der midlertidigt var gået i kredsløb om Jorden. Det skriver New Scientist.
Asteroiden fik navnet 2015 HP116, men astronomen Gareth Williams fra The International Astronomical Union’s Minor Planet Centre, der holder styr på Solsystems asteroider og kometer, besluttet lige at tjekke dataene en ekstra gang. Og så viste det sig altså, at det var Gaia.
Normalt ville astronomerne ikke lade sig narre på den måde, for de kender positionen for satellitter og rumskrot, så observationer af disse menneskeskabte objekter bliver hurtigt sorteret fra. Men denne gang smuttede den altså i første omgang.
I øvrigt er det ikke spor overraskende at finde en lille, ny måne. Det sker fra tid til anden, at en lille asteroide går i kredsløb om Jorden meget længere ude end Månen. Der bliver de så i nogle år. Forskerne mener, at der til hver en tid vil være en enkelt meterstor asteroide og mange hundrede mindre rumsten, der kredser rundt på den måde.
Rumteleskopet Gaia er i fuld gang med at kortlægge Mælkevejen. I løbet af fem år skal det fotografere himlen gentagne gange og registrere den præcise position og hastighed for en milliard stjerner.
Læs også:
Rumeventyr begynder: Gaia skal kortlægge Mælkevejen
Stjernejægeren Gaia har nået sin omløbsbane
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb