Stjernejægeren Gaia har nået sin omløbsbane
Kilde: 
09 januar 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

For knap en måned siden opsendte den europæiske rumorganisation ESA rumteleskopet Gaia, som skal tage billeder af en milliard stjerner.

Nu er Gaia det lykkedes at nå frem til sin omløbsbane, skriver ESA i en pressemeddelelse.

Rumteleskopet skal være i omløb om et virtuelt punkt i rummet – kaldet ’L2’ - som har en stabil tyngdekraft og befinder sig 1,5 millioner kilometer fra Jorden.

»At komme i omløb omkring L2 er en ret kompliceret affære, som opnås ved at affyre Gaias styreraketter på en sådan måde, at det skubber rumfartøjet i den ønskede retning og samtidig holder Solen væk fra de sarte videnskabelige instrumenter,« siger David Milligan, som er driftschef for Gaia i pressemeddelelsen fra ESA.

Gaia har til formål at lave nøjagtige observationer af en milliard og kortlægge deres nøjagtige positioner og bevægelser, samt deres temperaturer, lysudsendelse og kompositioner.

Resultatet vil ifølge ESAs pressemeddelelse blive »det hidtil mest nøjagtige 3D-kort over Mælkevejen og give astronomerne mulighed for at bestemme oprindelsen og udviklingen af vores galakse.«

Læs også:

Rumeventyr begynder: Gaia skal kortlægge Mælkevejen

Satellitten Gaia består ekstrem kulde-test

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.