KORT NYT FRA DANMARK
Et hold af danske forskere fra henholdsvis Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Syddansk Universitet har undersøgt hørelsens oprindelse. Resultaterne viser, at de tidlige hvirveldyr på land kunne høre, langt tidligere end man før har troet, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Forskerne fandt ud af, at der var en sammenhæng mellem udviklingen af luftfyldte lunger hos fisk og hvornår hørelsen opstod i sin tid.
»Lunger blev udviklet hos fisk under vandet for en 350-400 millioner år siden, da de udviklede egenskaben til at indtage luft. Det kom som et resultat af et meget lavt iltindhold i havene,« siger professor Peter Teglberg Madsen fra Aarhus Universitet.
Da de af gode grunde ikke kunne undersøge betydningen af luftfyldte lunger for hørelsen hos de forhistoriske dyr, undersøgte de danske forskere hørelsen hos nulevende salamandre og lungefisk, da deres anatomi minder om det trin i evolutionsudviklingen hvor fisken gik op på land.
Studiet viser, at fisk med luftfyldte lunger kan høre tryk under vand, om de vil det eller ej. Hvilket ifølge forskerne har været medvirkende til, at de tidlige landdyr har kunnet høre, før de overhovedet kom op på land.
Undersøgelsen er udgivet i The Journal of Experimental Biology og Proceedings of the Royal Society B.
Læs også:
Lungefisken afslører nyt om de allerførste dyr
Følesans og hørelse kan vokse sammen
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
rs