KORT NYT FRA DANMARK
Når du logger på Facebook har flere af dine venner delt online avisartikler, og på Twitter vrimler det med korte og knivskarpe nyhedsopdateringer.
De sociale medier vinder frem som en af de mest brugte nyhedskilder blandt danskerne, og nu bruger næsten halvdelen af danskerne Facebook, Twitter og Instagram som en hurtig vej til nyhederne.
Det fremgår af rapporten ‘Danskernes brug af nyhedsmedier’, som hvert år udkommer fra Center for Magt, Medier og Kommunikation på Roskilde Universitet.
»Næsten halvdelen af danskerne får nyheder via de sociale medier. Det betyder, at man får kendskab til en lang række nyhedsmedier, man ellers ikke ville være opmærksom på, fordi man får links og tips fra sine venner,« siger professor Kim Schrøder, der står bag undersøgelsen.
Brugen af sociale medier som en indgang til nyheder er steget fra, at 31 procent brugte det i 2013 til at 47 procent af undersøgelsens respondenter brugte det i 2015.
Men selvom næsten halvdelen af danskerne finder nyhedshistorier gennem Facebook, Twitter og Instagram, er det kun 5 procent af undersøgelsens 2000 deltagere, der kalder de sociale medier deres ‘vigtigste nyhedskilde’. Her er det i stedet online nyhedsmedier, der samlet står øverst på podiet skarpt forfulgt af tv-nyheder, som ellers plejere at hive førstepladsen hjem.
»Når danskerne ikke anser sociale medier som en vigtig nyhedskilde, kan det måske være fordi, det at få nyheder via sociale medier er for lidt styrbart. De sociale medier fører også over til nyhedsmedier, man ikke kender så godt,« siger Kim Schrøder.
Hvorvidt man bruger de sociale nyheder som nyhedskilde er dog relateret til alder. 65 procent af de unge (18-34 år) bruger sociale medier som nyhedskilde, mens kun 36 procent af dem på 55+ gør det samme. Der er også flest unge, der kategoriserer de sociale medier, som ‘vigtigste nyhedskilde’.
Læs også:
Vi elsker stadig aviserne – bare de er på nettet
Avisen er døende. Digitale nyheder lever!
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbl