De såkaldte arktiske knortegæs kommer i stigende grad for sent til deres ynglepladser. Uoverensstemmelsen mellem fuglenes træk og det arkiske forår påvirker ynglesuccesen negativt og får bestanden til at falde. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, ifølge forskerne selv.
»Den ujævne globale opvarmning på tværs af den nordlige halvkugle har betydet at foråret i Arktis i dag kommer ca. 2 uger tidligere end for bare 25 år siden, mens forårets komme i Danmark har været uændret i samme periode. Det betyder, at gæssene forlader Danmark og trækker nordpå samme tid som de altid har gjort, men også at de kommer for sent til Arktis ift. foråret på de breddegrader. Denne forsinkelse har en negativ effekt på ynglesuccessen, og bestanden er derfor faldende,« skriver en af forskerne bag studiet Kevin K. Clausen i en mail til Videnskab.dk.
Arkitiske områder bliver hårdere ramt af den globale opvarmning, end vi gør i Danmark, og forskellen påvirker således knortegæssenes måde at trække på.
Bestanden er i øjeblikket nede på 6.700. Forskerne fortæller, at den faldende bestand af knortegæs blot er et eksempel på, hvordan den globale opvarmning kan påvirke fuglelivet i arktis.
Forskningsresultatet er udgivet i det anerkendte tidsskrift Oecologia.