KORT NYT FRA UDLANDET:
Øjensygdommen grå stær rammer millioner af mennesker på verdensplan, og operationer mod grå stær er ifølge Lægehåndbogen det hyppigste kirurgiske indgreb i Danmark.
Men i en ny undersøgelse har forskere testet nogle øjendråber, som ser ud til at kunne fjerne grå stær fra øjets linse, skriver Sciencemag.org.
»Dette er et virkelig omfattende og overbevisende studie – det stærkeste jeg har set af sin art i et årti,» siger forskeren Jonathan King, som ikke er tilknyttet undersøgelsen, til Sciencemag.org.
Indtil videre er øjendråberne kun testet på hunde og kaniner, men forskerne håber snart at kunne gå i gang med at teste dem på mennesker.
I øjeblikket findes der ingen anden behandling mod grå stær end et kirurgisk indgreb, hvor man med laser eller skalpel skærer den grå stær væk – eller erstatter øjets linse, skriver Sciencemag.org.
Udviklingen af øjendråberne bygger ifølge Sciencemag.org på forskernes opdagelse af, at mange børn med arvelig grå stær har en genmutation, som stopper kroppens produktion af lanosterol – et vigtigt steroid i kroppen.
Opdagelsen fik forskerne til, at spekulere over, om lanosterol kunne være med til at forhindre grå stær, og dermed udviklede de øjendråberne med en opløsning af lanosterol, skriver Sciencemag.org.
Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Læs også:
Mand fik grå stær formet som en stjerne
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb