KORT NYT FRA UDLANDET:
Du tager det måske for givet, men det ér faktisk ikke alle dyr, der har en anus. Nogle har simple versioner, andre har adskillige, og få organismer har nogle mere ’flygtige’ af slagsen, som kommer og gå. Og så er der dem, der har multifunktionelle huller, som også bruges til seksuelle formål – i måsen.
Der har indtil nu ikke været forsket ret meget i denne del af menneskets og dyrenes anatomi, men nu har to norske molekylære biologer fra universitetet i Bergen publiceret et større videnskabeligt studie om endetarmsåbningen. Her kan de blandt andet konstatere, at især to sæt gener ser ud til at spille en afgørende rolle i dannelsen af samme. Det skriver BBC Earth.
»Mens flere organsystemer er blevet undersøgt, såsom nervesystemet, er den anale åbning stort set blevet overset,« siger den ene af de to forskere, molekylærbiolog Andreas H. Hejnol, til BBC Earth.
Det er en kompliceret affære at forstå, hvornår og hvorfor anus evolutionært er udviklet, fordi det ser ud til at komme og gå inden for forskellige dyregrupper.
Med det nye studie er vi muligvis blevet lidt klogere på anus, idet vi nu kender en del af den genetiske kode for den, men der er stadig flere mysterier – eksempelvis hvorfor nogle dyr tilsyneladende har gennemgået en ’2. evolutionær bølge’, hvor de har mistet generne for endetarmsåbningen. Et træk, som altså på et tidligere tidspunkt har udviklet sig i, og været en fordel for, deres forfædre.
Den videnskabelige artikel ‘Getting to the bottom of anal evolution‘ er publiceret i tidsskriftet Zoologischer Anzeiger – A Journal of Comparative Zoology.
Læs også:
Hormonforstyrrende stoffer får mænds anus til at kravle frem mod penis
Begejstrede forskere: Nu yngler dyr med anus-mund
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cpp