KORT NYT FRA UDLANDET:
Tardigrader, også kaldet bjørnedyr, er på succesfuld vis vækket til live efter at have været nedfrosset til minus 20 grader i 31 år. Det skriver sciencedaily.com.
Det japanske studie er publiceret i tidsskriftet Cryobiology.
Studiet viser ikke bare, at de små dyr kunne overleve, men også at de var i stand til at reproducere sig selv efter nedfrysningen.
De små dyr, der højst kan blive 1,5 millimeter lange, levede i et stykke mos på Antarktis. I 1983 blev mosset frosset ned, og først i 2014 blev det tøet op igen. Det er den længste levetid, der nogensinde er målt for bjørnedyr.
To bjørnedyr og et separat æg blev genoplivet. Et af bjørnedyrene og den unge, der klækkede fra det genoplivede æg, fortsatte succesfuldt med at reproducere sig.
»Vores hold vil nu sigte mod at undersøge de underlæggende mekanismer, der påvirker organismernes overlevelse ved ekstremt lave temperaturer. Det vil vi gøre ved at forske i skader på tadigradens DNA og dens evne til at reparere skaden igen,« siger Megumu Tsujimto, ledende forsker på National Institute of Polar Research, til sciencedaily.com.
Bjørnedyrene har en helt særlig evne til midlertidigt at lukke ned for deres metaboliske aktivitet, når de udsættes for eksterne ændringer såsom nedfrysning.
Læs også:
Uimponeret professor: Selvfølgelig kan bjørnedyr overleve 31 år i en dybfryser
Bjørnedyret er en ekstrem overlever
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd