KORT NYT FRA UDLANDET
Evolutionærbiologer har længe undret sig over, hvorfor det er ganske normalt i dyreriget at have sex med sit eget køn, da det jo ikke ender i afkom.
Men nu kommer et nyt studie fra Uppsala Universitet med et godt bud.
Same-sexual behavior, SSB, som forskerne kalder det, foregår normalt under parring eller parringsritualer rettet mod eget køn.
SSB er kendt hos dyr helt fra insekt til pattedyr, og forskerne fra Afdelingen for Økologi og Genetik ved Uppsala Universitet i Sverige kaster nu nyt lys over, hvordan det kan være.
Forskernes hypotese gik ud på, at fordi hanner og hunner deler mange af deres gener, så kunne SSB foregå hos ét køn, fordi dens underlæggende gener bærer på fordele, som optræder, når de udtrykkes hos det andet køn.
Kort sagt, det vil give de søskende, der er af det modsatte køn en fordel, når de skal have afkom.
Idéen blev testet hos en lille frøbille, Callosobruchus maculatus, hvor SSB sjældent optræder hos både hannen og hunnen.
Forskerne brugte kunstig avl hos enten hanner eller hunner til at danne genetiske stammer med en øget tendens til SSB.
Gennem disse stammer kunne forskerne vise, at når et bestemt køn var blevet avlet til SSB, så havde dens søskende af det modsatte køn en øget evne til at reproducere sig.
»For eksempel, opdagede vi at hannerne, der var blevet avlet til at have sex med eget køn, var mindre diskriminerende, når de blev givet et valg mellem en han eller en hun, mens deres søstre lagde flere æg og fik flere unger end før,« siger David Berger, der er assisterende professor ved afdelingen for Økologi og Genetik ved Uppsala Universitet i Sverige, og en af forskerne bag studiet, i en pressemeddelelse fra Uppsala Universitet.
Studiet er netop udgivet i BMC Evolutionary Biology.
Læs også:
Homoseksualitet kan være arvelig
Forsker undskylder: Homo-studie holder ikke
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams