Forsker undskylder: Homo-studie holder ikke
Psykologen bag et kontroversielt studie, som støttede omvendingsterapi for homoseksuelle, er ikke længere enig med sin egen forskning. Nu siger han undskyld for studiet.

De fleste er enige i, at homoseksualitet hverken kan eller bør ændres. Nu mister tilhængerne af reparativ terapi et af deres sidste videnskabelige beviser for terapiformens effektivitet. (Foto: Colourbox)

Kan homoseksualitet kureres?

Nej, mener de allerfleste læger og psykologer. Eksperter verden over er enige i, at homoseksualitet – eller heteroseksualitet for den sags skyld – er noget, der hverken kan eller bør ændres på.

En ny rapport fra Verdens sundhedsorganisation konkluderer, at terapi for at ændre seksuel orientering er sundhedsskadeligt og kan være livsfarligt, for dem, der bliver udsat for det.

Alligevel lever myten om, at homoseksuelle kan omvendes ved hjælp af bøn og terapi. Amerikanske evangelikalske kristne står i front, og et bundt terapeuter tilbyder såkaldt omvendingsterapi eller reparativ terapi.

Homoseksuelle får en undskyldninge

Omvendingsterapi fik i 2003 støtte fra uventet hold: Professor i psykologi Robert L. Spitzer, som blandt andet arbejder for at få fjernet homoseksualitet fra oversigten over mentale sygdomme i USA, publicerede et studie i det fagfællevurderede tidsskrift Archives of Sexual Behavior.

I studiet mente han at have fundet bevis for, at reparativ terapi faktisk virkede for stærkt motiverede individer.

Nu angrer Robert L. Spitzer:

»Jeg føler, jeg skylder de homoseksuelle en undskyldning, for at mit studie kom med ubegrundede påstande om, at reparativ terapi fungerer,« skriver han i et brev, der nu ligger til publicering i samme tidsskrift.

Forsker undervurderede løgn

I Robert L. Spitzers studie fra 2003 blev 200 ’omvendte’ homoseksuelle rekrutteret og interviewet om, hvilke homoseksuelle følelser, de havde før terapien og efter.

Blandt andet bad Robert L. Spitzer dem evaluere, hvilken tiltrækning og hvilke fantasier de havde haft til og om personer af samme køn, og også i hvor høj grad de foretog sig ’åben homoseksuel adfærd’.

Efter at have vurderet deltagernes svar op mod mulige fejlkilder, som for eksempel det, at folk ikke nødvendigvis fortæller sandheden, konkluderede Robert L. Spitzer, at det lod til, at disse stærkt motiverede deltagere faktisk havde ændret deres orientering.

Det er netop motivationen for at lyve, som Robert L. Spitzer nu mener, at han undervurderede.

Patienter kom fra religiøse miljøer

»Jeg kom med flere (kun lidt overbevisende) årsager til, hvorfor det var rimeligt at antage, at deltagernes egenrapporterede forandring var troværdig, og ikke selvbedrag eller løgn. Men der er det simple faktum, at der ikke er nogen måde at måle, om deltagernes egne fortællinger om ændret seksualitet er holdbare,« skriver han.

Patienterne blev rekrutteret til dette studie af deres terapeuter, som alle arbejdede med omvendingsterapi. De kom gerne fra strengt konservative religiøse miljøer og var tit voksne mennesker i heteroseksuelle ægteskab. Mange havde også børn.

Kritikerne havde ret

Robert L. Spitzers studie mødte massiv modstand, da det kom for snart ti år siden, blandt andet gennem 26 kommentarer fra andre forskere, som blev publiceret i samme udgave af tidsskriftet.

Også i årene efter er studiet blevet kritiseret i stadig nye undersøgelser, men studiet er alligevel blevet brugt som hovedargument for, at terapiformen fungerer, blandt andet af gruppe, som den evangelikalske Focus on the Family.

Brevet fra den nu pensionerede Robert L. Spitzer er kommet i kølvandet på en artikel af Gabriel Arana, en amerikansk journalist, som skrev om sine egne erfaringer med reparativ terapi i magasinet The American Prospect.

Da Gabriel Arana mødte Robert L. Spitzer i forbindelse med arbejdet med artiklen, udtalte Robert L. Spitzer for første gang, at han med tiden var kommet frem til, at kritikerne nok havde ret:

»Resultaterne kan ses som bevis for, hvad folk, som er gået igennem ’ex-gay’-terapi, siger om terapien, men ikke mere end det,« sagde Robert L. Spitzer i interviewet.

I brevet i tidsskriftet uddyber han:

»Jeg beklager til alle homoseksuelle, som har brugt tid og energi på at gennemgå en eller anden form for reparativ terapi, fordi de troede, jeg havde bevist, at det fungerer,« afslutter han.

----

Robert L. Spitzers brev i Archives of Sexual Behavior er endnu ikke publiceret, men er planlagt med følgende titel: 'R.L. Spitzer (2012) Spitzer Reassesses His 2003 Study of Reparative Therapy of Homosexuality'

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud