KORT NYT FRA UDLANDET:
Hvor meget når alle de vigtige studier fra videnskabens verden egentlig ud til den almene borger? Det er svært at måle, men en fremgangsmåde er at opgøre, hvor meget der tweetes om forskningen. Og her vinder Danmark førstepladsen.
Det viser forskerne Lutz Bornmann og Robin Haunschild fra München og Stuttgart i Tyskland i et nyt studie. Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientometrics.
På listen findes kun de lande, der mindst har 1.000 videnskabelige artikler omtalt på Twitter. Danmark ligger højest på listen med hele 16,9 tweets per videnskabelige artikel. I bunden findes Taiwan med kun 3,9 tweets per artikel. Danmark og Taiwan er også de lande, hvor der generelt tweetes mest og mindst målt på, hvor meget indflydelse tweetet har.
For at begrænse analysen til kun de tidsskrifter, der rent faktisk kunne siges at have indflydelse og nå ud til mange mennesker på Twitter, oprettede forskerne et såkaldt Twitter-index med de tidsskrifter, hvor der var blevet tweetet om mindst 80 procent af artiklerne mindst en gang.
Forskerne undersøgte også, hvor meget forskellige forskningsområder optrådte på Twitter-indexet.
»Resultaterne viser, at Twitter-indexet især kan bruges på forskningsområder som biomedicin, sundhed, matematik, computervidenskab og naturvidenskab,« skriver forskerne i studiet.
Ud over Danmark ligger Finland og Norge også højt på listen over lande, hvor man tweeter mest om forskning.
Det er dog endnu ikke så udbredt for den almene dansker at være aktiv på Twitter. Ifølge en undersøgelse foretaget af Gallup på vegne af DR Medieforskning i 2015 bruger blot fire procent af danskerne mediet dagligt.
Læs også:
Forskere spreder begejstring for videnskab på Twitter
Hvad koster Facebook, YouTube, Snapchat, Instagram og Twitter?
pmd