Over 4000 danske kvinder bliver årligt ramt af brystkræft, det samme gør 22 mænd. Det er ofte tilfældigt, om mændenes sygdom bliver opdaget og hvilken behandling de får, viser ny forskning – skriver DRnyheder.
Afdelingslæge og ph.d ved Mammacenteret på Vejle Sygehus, Marianne Lautrup, har gennemgået 500 journaler.
»Mænd er i mange tilfælde blevet behandlet tilfældigt. Både når det gælder diagnostik, operation og behandling. Mange mænd er heller ikke blevet kontrolleret ti år efter operationen, ligesom kvinderne bliver,« siger Marianne Lautrup.
Opdaget for sent
Samtidig bliver mændenes brystkræft ofte opdaget for sent.
»Når vi møder mændene på sygehuset, har kræften spredt sig i 50 procent af tilfældene. En kræft, der bliver opdaget sent, har en dårligere prognose end en kræft, der bliver opdaget tidligt. Og en kræft, der ikke bliver behandlet på den optimale måde, har heller ikke den samme gode prognose som en korrekt behandlet kræft,« siger Marianne Lautrup.60-årige Villy Danielsen fra Sydals fandt for seks år siden en knude i sit højre bryst. Han gik straks til sin læge, men her var beskeden, at der ikke var grund til bekymring.
Først da Villy Danielsen var på sygehuset for at blive undersøgt for smerter i hånden, opdagede lægerne brystkræften ved et tilfælde. Og så gik det stærkt. En uge efter fjernede lægerne knuden i det højre bryst. I dag ærgrer Villy Danielsen sig over forløbet.
Flest mænd mellem 45 og 74 år
»Jeg er skuffet over, at de praktiserende læger ikke ved nok om, at mænd kan få brystkræft. Og at de mener, at en knude er en bagatel,« siger Villy Danielsen til dr.dk/p4.
Brystkræft rammer både yngre og ældre mænd, men flest i alderen fra 45 til 74 år. Det er uklart, hvorfor mænd får brystkræft. Men meget tyder på, at det skyldes, at mænd danner mere af det kvindelige kønshormon østrogen som ældre.