Kun ca. halvdelen af børn og unge med type 2-diabetes kan opnå varig kontrol med blodsukkeret ved hjælp af lægemidlet metformin.
Det viser et studie, som ifølge Dagens Medicin netop er offentliggjort i New England Journal of Medicine, og som sammenligner tre forskellige behandlingsregimer.
Type 2-diabetes er en sygdom i fremmarch blandt børn og unge, ikke mindst i USA, og der findes kun lidt evidens for, hvordan disse patienter behandles bedst, ifølge de amerikanske forskere bag undersøgelsen.
Forskerne gennemførte derfor et randomiseret studie blandt 699 børn og unge i alderen 10 til 17 år, som alle var overvægtige eller ligefrem fede, og som var blevet diagnosticeret med type 2-diabetes højst to år, før de blev inkluderet i studiet.
Studiet blev indledt i juli 2004, og børnene og de unge blev derefter fulgt indtil februar 2011. De blev delt i tre grupper: Alle var i behandling med metformin, en tredjedel af gruppen skulle ydermere tage det nyere middel Avandia, mens den sidste tredjedel sammen med metformin fik individuel vægt- og livsstilsrådgivning.
De primære resultater af undersøgelsen er, at metformin monoterapi kun får blodsukkeret under kontrol hos halvdelen af deltagerne. Dernæst, at kombinationen af metformin og rosiglitazon (Avandia) forbedrer holdbarheden af glykæmisk kontrol en smule, og for det tredje, at metformin kombineret med livsstilsintervention ikke er bedre end metformin alene til at holde blodsukkeret under kontrol.
Læs også på Videnskab.dk:
Depression kan udløse diabetes