KORT NYT FRA UDLANDET:
Mange børn er vilde med tegnefilmserien Madagascar, og du har måske set dem grine af den tossede lemurhøvding.
Nu viser ny forskning ifølge nbcnews.com, at båndet mellem små mennesker og lemurer stikker langt dybere end en tegnefilm på flimmeren. Det viser sig, at nyfødte babyer ikke bare reagerer stærkt på lyde fra menneskemunde, men også fra ikke-menneskelige primater som f.eks. lemuren – på en måde, som ikke kan genskabes med kunstige lyde.
»Sammenhængen mellem reaktionerne på menneskeskabte lyde og dyrelyde dækker så bredt, at den også inkluderer kaldet fra de nuttede lemurer. At der er så tæt en forbindelse mellem sprog og tanke er simpelthen utroligt,« siger Sandra Waxman, professor i kognitiv psykologi ved Northwestern University i USA og medforfatter på det nye studie, offentliggjort i tidsskriftet PNAS, til NBC News.
Waxman og hendes kolleger har set på, hvordan 72 babyer på mellem 3 og 6 måneder reagerede på tale fra mennesker – afspillet både normalt og baglæns – på kunstige lyde og på det høje kald fra en lemur.
Ifølge Waxman var forskellen tydelig: »Der var meget mere indviklet kognitiv dans, når de lyttede til lemuren og til naturlige menneskestemmer, end når de hørte menneskestemmer baglæns eller kunstige toner,« siger hun til NBC News.
Babyers evne til at reagere på dyrelyde forsvinder tilsyneladende efter »nogle måneder«, hvor babyen har lært, at det er menneskestemmer, der er de mest relevante i deres liv.
Forskerne ved Northwestern University er dog i et opfølgende studie i gang med at undersøge, om de kan forlænge perioden ved at afspille lemur-lyde hver dag ved sengetid.
Læs også:
Det vidste du ikke om Afrikas dyr
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
th