Nye antimikrobielle stoffer har potentiale til at bekæmpe multiresistente bakterier, viser ny forskning fra DTU Fødevareinstituttet. En ny type kemisk fremstillede antimikrobielle stoffer kan blive et fremtidigt alternativ til konventionelle antibiotika.
Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udråbt antibiotikaresistens som en af de væsentligste trusler mod menneskers sundhed. Derfor er det vigtigt at finde nye stoffer, som kan bruges som et fremtidigt alternativ til konventionelle antibiotika.
Et ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med KU Sund og DTU Systembiologi, viser at en ny type kemisk fremstillede antimikrobielle stoffer kan have potentiale til fremtidig behandling af infektionssygdomme. Med resultaterne er forskerne dermed kommet et vigtigt skridt videre i kampen mod antibiotikaresistente bakterier.
Line Hein-Kristensen har lavet ph.d.-projektet. Hun arbejdede med en ny gruppe af antibiotikalignende stoffer, såkaldte antimikrobielle peptider. Antimikrobielle peptider udgør en del af immunforsvaret hos alle livsformer inklusive mennesker og er en del af det første forsvar mod sygdomsfremkaldende organismer, der kommer ind i kroppen, for eksempel via maden.
Det særlige ved antimikrobielle peptider er, at de virker på en anden måde end konventionelle antibiotika og dermed kan være aktive over for netop de bakterier, som er resistente over for de konventionelle antibiotika. Det inkluderer også multiresistente bakterier – for eksempel MRSA og ESBL, som der i dag kun er begrænsede behandlingsmuligheder tilbage over for.