KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:
Drikkes der meget alkohol i familien eller blandt kammeraterne, kan det smitte af på de unge.
Alkoholkulturen har nemlig afgørende betydning for de unges alkoholforbrug, skriver Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Ifølge pressemeddelelsen viser en ny ph.d.-afhandling, at alkoholkulturen i familien, skolen, kommunen og landet har betydning for, hvor meget de unge drikker.
Blandt de 15-årige der indgår i studiet har 68% prøvet at være fulde. Unge fra familier, hvor en af forældrene drikker dagligt, har ifølge pressemeddelelsen mere end dobbelt så høje odds for at have været fulde som unge, hvis forældre ikke drikker dagligt.
Projektet viser desuden, at i skoler med et »godt skoleklima« har 17% af de unge været fulde – i skoler med et dårligt socialt klima er tallet 48%.
Undersøgelsen har også analyseret og sammenlignet alkoholforbruget i forskellige kommuner, samt i 37 forskellige lande.
»Det viser alt sammen, at alkoholkulturen i omgivelserne spiller en rolle for, hvor meget de unge drikker,« skriver Statens Institut for Folkesundhed i pressemeddelelsen.
Læs også:
Endelig kom beviset: Gymnasieelever bliver glade af alkohol
Ti myter om alkohol: Branderten
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
lb