De ældste kendte tegninger af en farao er udskåret på klipperne nær Nilen i det sydlige Egypten, skriver LiveScience.
Tegningerne blev først observeret i 1890’erne, men forsvandt igen for senere at blive genopdaget i 2008. Tegningerne forestiller en hvid-kronet skikkelse, der rejser i en segl-formet båd, og repræsenterer måske en tidlig skatte-indsamling i Egypten.
Udhugningerne er lavet mellem 3200 og 3100 f.Kr., skriver forskere bag opdagelsen, der netop er publiceret i tidsskriftet Antiquity.
»Det er virkelig slutningen af forhistorie og starten af den egyptiske historie,« udtaler forskeren Maria Gatto, Yale University, til LiveScience.
Gatto stod i spidsen for holdet af arkæologer, der genopdagede udhugningerne i 2008. Arkæologen Archibald Sayce var den første til at finde udhugningerne ved landsbyen Nag el-Hamdulab, i 1890’erne, men den eneste registrering af Sayces opdagelse var en delvis illustration udgivet i en bog.
Sitet blev derefter glemt indtil 1960’erne, hvor den egyptisk arkæolog Labib Habachi tog fotografier af udskæringerne. Billederne blev dog aldrig offentliggjort. Det var ikke før et af disse billeder tilfældigt dukkede op i 2008, at Gatto og hendes team begyndte at lede efter det sted, som mange mennesker antog var blevet ødelagt i mellemtiden.
Nogle af tegningerne har været udsat for hærværk siden 1960’erne, men Gatto og hendes team fandt de ætsede klipper i et naturligt amfiteater vest for Nag el-Hamdulab.
Læs også på Videnskab.dk