Kun hver tiende flaske testede negativt for spor af kemiske rester fra pesticider. Det er resultatet af et fransk studie, der ifølge Ing.dk går i detaljer med 300 vine fra blandt andet Bordeaux, Rhône, Madiran og Gaillac årgang 2009-2010.
Vinene blev testet fra 50 forskellige molekyler som pesticider og fungicider (svampedræbere). Et fungicid, der skal forhindre råd, er blandt det hyppigst fundne. Det er samtidig også det mest benyttede i druernes vækstsæson.
Nogle vine indeholdt rester af op til ni forskellige sprøjtemidler.
Pascal Chatonnet, som selv driver vingård og forsker i vinproduktion, har stået i spidsen for studiet, som er udført på Excel-laboratoriet i Bordeaux. Han påpeger, at tilstedeværelsen af flere forskellige kemikalier kan være mere skadeligt end blot ét.
Alligevel mener han, at forbrugerne kan være trygge. Alle sprøjtemidler blev fundet i koncentrationer under grænseværdien.
Til gengæld kan der opstå alvorlige problemer for dem, som sprøjter giften: I maj 2012 konkluderede den franske regering, at der forbindelse mellem pesticiderne og Parkinsons sygdom hos markarbejdere. I januar opdagede neurologer fra UCLA (Californiens universitet, Los Angeles) en sammenhæng mellem pesticidet benomyl og Parkinsons.
Læs også på Videnskab.dk:
Kan man smage forskel på rødvin og hvidvin?