Wake Me Up Before You Go-Go: NASA spiller morgensang til ære for sovende Mars-rover
Kilde: 
15 august 2018

En ny, nøje udvalgt morgensang brager hver dag ud af højttalerne i et kontrolrum hos NASA.

Sangen bliver spillet til ære for deres Mars-rover Opportunity, der ikke har givet lyd fra sig siden 10. juni, og håbet er, at den snart vil give lyd fra sig igen. 

Det skriver Space.com.

Opportunity har været stille, fordi en stor støvstorm på Mars har blokeret for Solens stråler – hvilket ikke er så optimalt for en robot, der lades op af solenergi.

Derfor kan NASA ikke komme i kontakt med roveren, og den kan derfor ikke høre morgensangen. Men den hjælper med at holde humøret oppe i kontrolrummet. 

Udover morgensangen har en gruppe af rumagenturets ansatte lavet et lille internt væddemål om, hvornår de får kontakt til Opportunity igen. Indtil videre er der gået 66 dage.

»Det er lang tid ikke at høre fra roveren, og vi ved ikke, hvad den laver,« siger Michael Staab, der er ingeniør hos JPL og en af idémændene bag morgenvækningen, til Space.com.

Opportunity har kørt rundt på Mars' overflade siden 2004, hvor den ankom et par uger efter dens tvillinge-rover Spirit. Det var meningen, at de to rovere skulle virke i cirka 90 dage, men Opportunity har altså holdt ved længe – i 14 år. Spirit derimod sendte sit sidste signal tilbage til Jorden i 2010.

Hos NASA håber de snart at høre fra Opportunity igen, men indtil videre har det altså hverken virket at spille 'Here Comes The Sun' af Beatles eller 'Rocket Man' af Elton John.

Du kan høre hele playlisten, som er blevet afspillet, mens de venter på, at roveren forhåbentlig vågner, herunder:

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.