Kraterbilleder fra Mars
Mars-robotten Opportunity er gået i gang med at undersøge området omkring det store krater Endeavour.

Ridout-klippen på kanten af Odyssey-krateret. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU)

Ridout-klippen på kanten af Odyssey-krateret. (Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU)

9. august ankom NASA's Mars-robot Opportunity til kanten af det 21 km store marskrater Endeavour efter en næsten tre år lang rejse. 

Opportunity er nu i gang med at undersøge omgivelserne, der bl.a. omfatter et lille krater, som er blevet døbt Odyssey. Billedet viser klippeblokke langs den nordøstlige kant af Odyssey-krateret.
Den største klippeblok på billedet, der er blevet døbt Ridout, er omkring 1,5 meter lang. Billedet blev optaget af Opportunity 13. august. 

Opportunity fortsætter, hvor Spirit slap

Det var i januar 2004, at Opportunity og dens identiske tvilling, Spirit, ankom til Mars.
De to robotter var egentlig kun tænkt til en tre måneder lang mission, men her mere end syv et halvt år senere er Opportunity stadig i gang med at studere den røde planet. Siden marts 2010 har der derimod ikke været kontakt med Spirit og robotten blev officielt 'erklæret død' i slutningen af maj i år. 
Mens Opportunity således fortsætter arbejdet, er NASA's næste marsrobot, Curiosity, ved at blive gjort klar til at sin rejse til den røde planet.
Efter planen skal Curiosity sendes af sted mod Mars på et tidspunkt mellem 25. november og 18. december i år. Hvis Curiosity kommer af sted til tiden, vil den ankomme til Mars i august næste år og lande i det såkaldte Gale-krater, der er ca. 154 km i diameter. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk