På de britiske øer døjer man med en stigende bestand af den invasive, giftige edderkoppeart ‘falsk enke’, Steatoda nobilis.
Og som om det at blive bidt af sådan en ikke i sig selv er noieren nok: Edderkoppen har også ry for, at dens giftige bid får kød til at gå i forrådnelse.
Indtil nu har der ikke været noget bevis for det, men et nyt studie fra National University of Ireland påviser, at den falske enkes bid overfører antibiotikaresistente bakterier, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Edderkoppens gift er i sig selv ikke farlig for mennesker, men bakterierne, som lever på dens tænder, kan, forbløffende nok, overleve giften og overføres via bid.
\ Læs mere
Det kan forklare, hvorfor bidofrene i sjældne tilfælde måtte indlægges med sår, som ikke kunne hele, hvor langvarige antibiotikabehandlinger har været nødvendige.
I de værste tilfælde har der været risiko for amputering og muligvis et enkelt dødsfald, selvom sidstnævnte endnu ikke er bekræftet.
Tidligere antog man, at sager, hvor bidofres sår gik i betændelse, var forårsaget af, at ofrene selv rørte ved såret og påførte bakterierne.
Studiet påviser også, at flere almindelige husedderkopper bærer farlige bakterier, men kun bakterierne, som de fandt på den falske enkes tænder, var antibiotikaresistente.
»Vores studie påviser, at edderkopper (den falske enke, red.) ikke blot er giftige, men også bærer farlige bakterier, som kan forårsage alvorlige infektioner,« fortæller Neyaz Kahn, en af forskerne bag studiet, i pressemeddelelsen.
»Den største trussel er, at nogle af disse bakterier er multiresistente, hvilket gør dem særligt svære at behandle med almindelige medicin. Det er noget, som sundhedsfagfolk bør have in mente fremover.«
Araknofoberne kan dog ånde lettet op, for ifølge Ekstra Bladet er der heldigvis for koldt i Danmark til, at den falske enke kan overleve her.
Studiet blev publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.
\ Læs mere
\ Læs mere
cll