Vilde billeder: Forskere finder ekstremt sjælden nyudklækket spøgelseshaj
spøgelseshaj nyudklækket

Baby-spøgelseshajen (Hydrolagus sp red.) blev fundet ud for New Zealands kyst. Trods navnet er det ikke en haj, men den tilhører ordenen bruskfisk, der også omfatter hajer og rokker. (Foto: Brit Finucci/NIWA).

Baby-spøgelseshajen (Hydrolagus sp red.) blev fundet ud for New Zealands kyst. Trods navnet er det ikke en haj, men den tilhører ordenen bruskfisk, der også omfatter hajer og rokker. (Foto: Brit Finucci/NIWA).

Kilde: 
18 februar 2022

Dybt nede på bunden af havet lever nogle mærkværdige dyr, som sjældent bliver set af mennesker.

Derfor var det helt unikt, da en forskergruppe stødte på et usædvanligt fund på godt 1.200 meters dybde ved Chatham Rise ud for New Zealands østkyst.

Her fandt forskerne en nyudklækket spøgelseshaj, der er en bruskfisk, som også går under det formelle navn kimær.

Forskerne var oprindeligt ude for at udføre en havbundsundersøgelse for at estimere fiskebestandene for at bestemme fangstkvoter for fiskeri, da de stødte på fisken.

spøgelseshaj æg

Sådan ser en spøgelseshajs æg ud. (Foto: Brit Finucci/NIWA)

»Vi ved faktisk ikke meget om spøgelseshajer. Vi ved mest om dem ved at have undersøgt voksne spøgelseshajer, så det er særdeles sjældent og ualmindeligt at finde helt unge eksemplarer af denne art, og derfor var vi meget begejstrede ved fundet,« siger Brit Finucci, der er forsker ved National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA red.), til CNN.

I fosterstadiet udvikler spøgelseshajen sig inde i ægget, der ligger på bunden af havet, alt imens den får føde ved at spise fra æggeblommen, indtil den er klar til at klække.

»Det var tydeligt, at spøgelseshajen havde brudt ud af ægget for nyligt, da dens mave var fyldt af æggeblomme. Det var helt utroligt,« siger Finucci i en pressemeddelelse og uddyber:

»Fra andre kimær-arter ved vi, at nyudklækkede og fuldvoksne kan have helt forskellige krav til føde og levesteder. Nyudklækkede ser ofte helt anderledes ud end voksne og har andre farvemønstre. Fundet af denne spøgelseshaj vil hjælpe os med bedre at forstå dens biologi og økologien bag denne mystiske gruppe af dybhavsfisk.«

Forskerne er ikke sikre på, hvilken specifik art spøgelseshajen tilhører, men planen er, at yderligere undersøgelser i den nærmeste fremtid skal fastslå dette.

Ifølge Forskning.no findes 55 kendte arter af kimærer. I det nordøstlige Atlanterhav findes en, der går under navnet havmus (Chimaera monstrosa).

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.