Vild forsvarsmekanisme: Snegl fanger rovdyr i 'superlim' i flere dage
snegl lim klister forsvar red triangle slug frø

Det var denne gren, der fangede en forskers interesse og førte til opdagelsen af den mærkelige 'sneglelim'. Til højre sidder en frø hjælpeløst fast, og til venstre kan man se sneglen. (Foto: John Gould)

Det var denne gren, der fangede en forskers interesse og førte til opdagelsen af den mærkelige 'sneglelim'. Til højre sidder en frø hjælpeløst fast, og til venstre kan man se sneglen. (Foto: John Gould)

Kilde: 
15 februar 2019

Er man ikke verdens hurtigste dyr, så må man finde på en anden forsvarsmekanisme, hvis man ikke vil ædes.

En australsk snegl, kaldet Triboniophorus graeffei eller 'red triangle slug' (rød trekant-snegl, red.), producerer for eksempel klistret slim, der fungerer som en slags superlim.

Hvis en frø sniger sig ind på sneglen, vil frøen komme til at sidde fast - i flere dage.  

LÆS OGSÅ: Top 10: Her er insekterne med de sejeste superkræfter

Hvordan sneglen selv undgår at sidde fast er fortsat et mysterium.

Det er ikke svært at gætte, hvorfra Triboniophorus graeffei har fået sit almindelige navn; red triangle slug - 'rød trekant-snegl' (Foto: Ros Runciman / Wikimedia Commons)

John Gould fra University of Newcastle i Australien opdagede på en tur i nationalparken Watagans en gren med en snegl og en frø på.

Da frøen ikke havde flyttet på sig i 10 minutter, valgte John Gould at tage gren med indhold med tilbage til sit laboratorium.

Dagen efter havde frøen stadig ikke flyttet sig, og da man endelig valgte at hjælpe den fri, blev den ved med at klistre fast til alle mulige overflader, på grund af det slim der stadig sad på dens krop.

LÆS OGSÅ: Snegle med hareører forsvarer sig med klæbrigt slim

Man kender til to andre sneglearter, der producerer en lignende klistret slim, men det er første gang, man ser 'sneglelimen' brugt i naturen, forklarer Jose Valdez, der er tilknyttet Aarhus Universitet, til New Scientist.

Her ses det tydeligt, at der ikke kun er tale om en afledningsmanøvre - frøen på billedet ville i naturen sandsynligvis blive ædt eller dø af vandmangel, før 'limen' stoppede med at virke.

En særlig kvalitet ved 'limen' er desuden, at fugtighed styrker den, mens den stopper med at virke, hvis den tørrer ud. 

Et forskerteam vil, med inspiration fra slim fra sneglearten Arion subfuscus, udvikle en lim til sårbehandling hos mennesker.

Studiet er publiceret i bioRXiv.

LÆS OGSÅ: Hvorfor kommer sneglene frem, når det regner?

LÆS OGSÅ: Eftersøgte snegle-mage i hele verden: Nu vil de ikke parre sig

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.