Ugens Podcast: Kan du forstå kvantefysik?
Hvorfor er kvantefysik så svært at forstå, og er det overhovedet nødvendigt at vide noget om det, hvis man ikke er fysiker? Det får vi svaret på i denne uges podcast, som er lavet af ForskerZonen. Lyt med og lad dig oplyse om et emne, som vil vinde dig respekt over påskebordet.
podcast kvantefysik

I denne uges podcast kan du høre Ulrich Busk Hoff fortælle om kvantefysik. Et forskningsområde, der både er utrolig svært og utrolig vigtigt at formidle til den brede befolkning. (Foto: Shutterstock)

I denne uges podcast kan du høre Ulrich Busk Hoff fortælle om kvantefysik. Et forskningsområde, der både er utrolig svært og utrolig vigtigt at formidle til den brede befolkning. (Foto: Shutterstock)

Superpositionstilstand, korrelationer og entanglement. Kvantefysik er ikke let at forstå, hvis man ikke selv er fysiker eller naturvidenskabeligt begavet.

Det er derfor lidt af en udfordring, hvis man som kvantefysiker gerne vil formidle sin viden om kvantemekanikken ud til den brede offentlighed. 

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts. Du kan høre ugens podcast i afspilleren i artiklen. Du kan også lytte på vores podcasts på din iPhone eller Android-telefon.

iPhone:

Android:

Søg på Videnskab.dk i podcast-appen

For hvordan forklarer man kvantebits og superpositionsprincippet i et sprog, så sosu-medhjælperen, revisoren og journalisten kan forstå det?

Kvantefysik er vigtig viden

Det er netop den udfordring, som Ulrich Busk Hoff og QuantumLab på DTU står overfor, og det er derfor også det emne, som ForskerZonens første podcast beskæftiger sig med.

I podcasten kan du høre Ulrich Busk Hoff, som er postdoc ved Institut for Fysik på DTU, fortælle, hvordan man bærer sig ad med at formidle kvantefysik, og hvorfor det er vigtigt.

Ulrich Busk Hoff ønsker at gøre op med tanken om, at kvantefysik er mystisk og verdensfjernt, og at almindelige mennesker umuligt vil kunne forstå det. Han mener, at det er vigtigt, at kvanteteknologi bliver tilgængeligt for alle. 

Teknologi, som bygger på kvantefysik, bliver en stadig større del af vores hverdag, og det er derfor vigtigt at gøre en indsats for at formidle kvantefysikken, så alle har en chance for at forstå den, forklarer Ulrich Busk Hoff i podcasten.

»Folk skal føle sig trygge ved den her nye kvanteteknologi. Og det kan man kun gøre gennem oplysning. Vi er derfor nødt til at formidle denne her kvanteteknologi, som er meget abstrakt og lidt svært tilgængelig, på en måde, så alle kan være med.«

Den – forhåbentlig – kommende kvantecomputer, som vil arbejde langt hurtigere og bedre end de computere, som eksisterer i dag, er en af de teknologier, som han mener, det er nødvendigt at informere om. 

podcast Jais Ulrich busk hoff kvantefysik

Denne uge kan du høre Ulrich Busk Hoff, som blandt andet forsker i kvante­fysik og informationsteknologi, fortælle om, hvorfor det er vigtigt at gøre kvantefysikken tilgængelig for alle. (Foto: Kristian Højgaard Nielsen)

Danske kvantefysikere går i Bohrs fodspor

Netop forskningen i kvantefysik er noget, som Danmark har en stærk tradition for. Danmark har derfor også en stærk position inden for kvantefysikken, når man ser på forskningsfeltet med internationale øjne.

Det hænger blandt andet sammen med, at én af dem, som lagde fundamentet til kvantemekanikken, var den danske nobelpristager Niels Bohr.

Danske forskere har derfor et ansvar for at føre den stolte tradition videre, fortæller Ulrich Busk Hoff i podcasten. Et ansvar, som bliver taget alvorligt på de danske forskningsinstitutioner, og som er en af grundene til, at der i Danmark findes utrolig mange stærke forskningsgrupper, der arbejder inden for det kvantemekaniske område.

Hvordan formidler man kvantefysik?

For at kunne formidle kvantefysik og -mekanik til befolkningen har man på DTU åbnet QuantumLab. En formidlingsplatform, som har til formål at gøre kvantefysikken tilgængelig for alle. 

kvanter formidling

Det er ingen let sag, at gøre de abstrakte kvanter genkendelige for lægfolk. (Illustration: Wullfmorgenthaler)

 

»QuantumLab skal åbne kvantefysikken op for befolkningen i bred forstand, så det ikke kun er os forskere, der kan sidde og være

fascinerede af naturen på mikroskopisk niveau. Det skal resten af befolkningen også have glæde af,« fortæller Ulrich Busk Hoff i podcasten.  

QuantumLab benytter blandt andet humor og hverdagsanalogier til at gøre kvantefysik lettere at forstå. Derfor har man allieret sig med Anders Morgenthaler, der ved hjælp af tegninger

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

gør kvantefysikken genkendelig og humoristisk. En formidlingsmetode, som du kan læse mere om i artiklen ’Hvordan formidler vi kvantefysik, vi ikke kan se?

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk