Listen over trusler mod verdens koralrev er allerede lang:
Stigende havtemperatur fører til såkaldt ‘blegning’ af revene, et fænomen som er blevet mere og mere udbredt de seneste år.
Udledning af CO2 fører også til at havene bliver stadig mere sure, noget som gør det vanskeligere for koraldyrene at producere skaller. Mange koraller bliver også skadet når lokale fiskere bruger sprængstof eller trawl, eller af overeksponering mod turistindustrien.
Og nu kan gamle skibsvrag også føjes til som en alvorlig trussel mod koralrev, ifølge en undersøgelse som er publiceret i nettidsskriftet PLoS ONE.
Skib gik på grund
Det koralrev som er studeret i undersøgelsen er Palmyra-atollen, et isoleret rev langt ude i Stillehavet. I dette området har det været begrænset menneskelig aktivitet siden anden verdenskrig.

Men i 1991 grundstødte et 100 fod (33 meter) langt skib på revet. På en måde som forskerne ikke helt kan forklare, kan vraget nu true hele koralrevets fortsatte eksistens.
Ikke naturlig
I 2004 foretog forskerne de første undervandsundersøgelser omkring vraget. De kunne da påvise mindre forekomster af den anemonelignende organisme Rhodactis howesii i umiddelbar nærhed af vraget. Organismen hører ikke naturlig til i koralmiljøet, noget som også blev bekræftet af prøver taget længere væk fra vraget.
Dræber korallerne
Nu viser nye prøver en nærmest eksplosiv spredning af organismen i atollen.
Dette er dårlig nyt for koralrevet. Rhodactis howesii kan nemlig fuldstændig dække de oprindelige koraller, som dermed kvæles og dør.
Trives omkring ankerkæder
Hvorfor skibsvraget tilsyneladende introducerede Rhodactis howesii i det lokal miljø, er foreløbig uklart.
Forskerne har også fundet anemonen omkring forankringskæder på bøjer i området. De spekulerer derfor på, om det er jernet i kæderne og selve skibsvraget, som kan spille ind.
Katastrofalt niveau
Det er også usikkert om det mærkelige fænomen skyldes lokale forhold, eller om skibsvrag vil udgøre en tilsvarende trussel også ved andre rev.

Ved Palmyra-atollen har Rhodactis howesii nu spredt sig over et område, som dækker over 2,5 kvadratkilometer. Forskerne mener, at spredningen nu nærmer sig et katastrofalt niveau, og er bekymrede for revets fremtid.
Muligt at løse
Endnu en trussel mod verdens koralrev kan altså være blevet afdækket. Det positive er, at netop denne trussel er enklere at gøre noget ved, end mange af de andre forhold som truer verdens koralrev.
At fjerne skibsvrag er i hvert fald væsentligt lettere end at vende den globale opvarmning, påpeger forskerne bag undersøgelsen.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.