Wauw! Jupiters storme minder om et van Gogh-maleri
Planeterne er universets levende kunstværker.
Jupiter Juno Nasa rumsonde

Billedet er taget omkring tre femtedele af vejen fra Jupiters ækvator til nordpol. (Foto: NASA)

Billedet er taget omkring tre femtedele af vejen fra Jupiters ækvator til nordpol. (Foto: NASA)

Jupiters overflade fremstår som et levende ekspressionistisk oliemaleri, udført med hvirvlende penselstrøg. Som var det den virkelige inspiration for van Goghs Stjernenatten.

Rumsonden Juno er på fotosafari rundt om planeten Jupiter og har for nylig sendt en masse billeder tilbage til Jorden. Blandt andet dette foto af et vejrsystem på planeten Jupiter, som blev taget 24. oktober 2017.

På grund af Junos vinkel i forhold til Jupiter og Solen, da rumsonden tog billedet, kan man se de højereliggende skyer kaste skygger, og den maleriske dybde træder frem.

Juno var 18.906 km fra Jupiters overflade, da billedet blev taget. Hver pixel på billedet er 12,5 km.

Du kan se flere billeder i denne artikel.

Gasplaneten Jupiter er den største planet i Solsystemet.

Billedet er farveforstærket, da det oprindeligt er taget med røde, grønne, blå og infrarøde filtre. De skal kombineres for at give et mere naturligt (i vores øjne) udseende på billedet.

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, lægger de rå billeddata fra Juno ud til offentligheden, så forskere, kunstnere og andre kreative sjæle kan skabe smukke gengivelser af planeten.

Billedet er fra Junos niende tur rundt om Jupiter. Rumsonden skal ifølge planen rejse mindst 12 gange forbi planeten, før den styrter ned og brænder op i Jupiters atmosfære. Så der er højst sandsynligt flere billeder på vej.

van gogh starry night stjernenatten jupiter juno rumsonde nasa

Den hollandske maler Vincent van Goghs berømte maleri 'Stjernenatten' fra 1889. Man kunne tro, at han i hemmelighed var blevet inspireret af Jupiters skyer. (Maleri: Vincent van Gogh/Museum of Modern Art)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk