NASA offentliggør fortryllende billeder af Jupiter
Se de smukke nye billeder af storme og skyer på planeten Jupiter.

I august sidste år foretog rumfartøjet Juno sin første rundflyvning gennem Jupiters skydække.

Det resulterede i en række »sensationelle« billeder, som ændrede forskeres forståelse af både Jupiter, Solsystemets dannelse og alle gasgiganterne, hvilket du kan læse mere om i artiklen Dansk rumforsker: Intet på Jupiter er, som vi troede.

Nu har Juno været på sin niende rundflyvning tæt på gasgiganten. 

Junos kameraer tager løbende billeder af planeten Jupiter og sender billederne ned til Jorden.

Billederne har brug for at blive redigeret, fordi de bliver taget med røde, grønne, blå og infrarøde filtre, som efterfølgende skal kombineres. 

Den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, lægger de rå billeddata ud til offentligheden, så almindelige mennesker, forskere og kunstnere har mulighed for at kreere unikke gengivelser af planeten. 

Flyv med over Jupiters kæmpeskyer

I galleriet herover kan du se gengivelserne af Jupiters sydlige halvkugle. De store cirkler, der går igen på billederne, udgør nogle af de 8 massive skyer af kæmpestorme, der fylder op til 1.400 kilometer i diameter.

Billederne er taget i 33.115 kilometers højde, altså fra toppen af skydækket, der omkranser planeten.

Det er planen, at Juno skal flyve 36 ture tæt på Jupiter, før den til sidst brænder op i atmosfæren.  

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk