Det lyder egentlig som et simpelt spørgsmål: hvor mange træer er der tilbage på Jorden? Men overraskende nok har ingen vidst det – før nu.
Et nyt studie har ved hjælp af en model udregnet, at der er 3,04 billioner (3.040 milliarder) træer tilbage på Jorden. Det er meget højere end det tidligere estimerede tal, der lød på omkring 400 milliarder træer.
Men foruroligende nok viser studiet også, at vi allerede har mistet omkring 46 procent af Jordens træer siden menneskets oprindelse. Og i øjeblikket mister vi omkring 10 milliarder træer om året, da den globale befolkning bliver større og større, og vi derfor har brug for mere land til beboelse og landbrug.
FN øger plantning af træer
Ifølge forskerne bag studiet har deres resultater fået FN’s kampagne »Plant en milliard træer« til at øge sit mål til en billion træer (altså 1.000 milliarder træer).
»Denne udregning har stor betydning for omfanget af genplantningsprojektet,« siger førsteforfatteren Thomas Crowther, der arbejder med jordens økosystem og klimaforandring på Yale University, ved en pressekonference.
»Nu hvor ‘Plant en milliard træer’ ved, at der er tre billioner træer på jorden, øger de deres indsats drastisk. Nu er alt muligt – de manglede bare det rette antal at sigte efter,« siger han.
Den globale genplantning af træer er vist i videoen ovenfor. Den er udgivet sammen med den videnskabelige artikel, som netop er publiceret i Nature.
422 træer per person
Studiet estimerer, at der findes 422 træer for hver person, der lever på Jorden i dag.
Modellen viser også, at antallet af træer på Jorden er faldet med 46 procent siden menneskets oprindelse. Dengang var et enormt areal i Europa dækket af træer.
Med den rate, der er nu, hvor Jorden mister omkring 10 milliarder træer om året, vil vi om 150 år være nede på 214 træer per person.
Massiv forbedring i forhold til tidligere beregninger
Tidligere beregninger af antallet af træer på Jorden var udelukkende baseret på satellitbilleder. Ingen havde rent faktisk undersøgt skovene for at se, om satellitbilledernes estimat af antal træer passede.

»De tidligere beregninger sagde 400 milliarder træer på Jorden, hvilket vi mente, var en underdrivelse, da et andet studie netop havde estimeret Amazonskoven alene til at indeholde 390 milliarder træer,« siger medforfatteren Stephen Thomas, der til daglig forsker i miljøbiologi på University of Helsinki.
»Ingen havde bevæget sig ud i skoven for at se, om satellitbilledernes estimering var realistisk. Så vi indsamlede data fra hele verden, hvor mennesker havde været ude skovene og tælle træer på én hektar,« siger han.
Forskerne indsamlede næsten 430.000 datasæt, som de kunne sammenligne med satellitbillederne. På den måde kunne de opstille en statistisk model, der kunne udregne antallet af træer på en given kvadratmeter alle steder i verden.
Disse forudsigelser blev foretaget ud fra følgende kriterier:
- antallet af mennesker i området,
- højden,
- regnmængden og
- gennemsnitstemperaturen.
»Vi udviklede modeller for hver type økosystem på Jorden, så det var muligt at give et bud på mængden af træer rundt omkring i verden,« siger Stephen Thomas.
Hjælper forskere med at forstå skovene bedre
Kortet over skovenes globale dækningsareal kan, udover at sætte gang i genplantningen af træer, også hjælpe andre forskere med løse problemer med truede dyrarter i skovene, vandets bevægelse i økosystemerne eller hvor meget CO2, der absorberes fra atmosfæren.
Ifølge Matthew Hansen, der er professor i geografi på University of Maryland, er studiet også et godt springbræt til at forbedre fremtidige satellitbaserede målinger over antallet af træer på Jorden:
»Jeg synes, det er et godt studie, foretaget ud fra en masse empirisk modellering. Fremadrettet kan vi stræbe efter at skabe en fjernmåling, der kan registrere trækroner på verdensplan,« siger Matthew Hansen.
Stephen Thomas planlægger at bruge datasættet i sit nye forskningsprojekt, hvor han undersøger, hvordan mængden af træer har ændret sig langs flodbredder, samt hvilken effekt det har haft på arterne i disse områder.
Oversat af: Ida Kløvgaard