Kig op i september: Du kan se stjernehoben Plejaderne og ’Tyrens røde øje’
Plejaderne er bedst at se om vinteren, men i løbet af september kommer stjernehoben gradvist højere op på himlen sidst på aftenen. Kig også efter Saturns store måne Titan.
stjerne plejaderne rummet

Det slørede lys omkring stjernerne skyldes, at hoben for tiden passerer gennem en støvsky, som spreder lyset fra stjernerne (Foto: Wikimedia Commons/Public Domain).

Det slørede lys omkring stjernerne skyldes, at hoben for tiden passerer gennem en støvsky, som spreder lyset fra stjernerne (Foto: Wikimedia Commons/Public Domain).

I september er himlen så mørk, at man for alvor kan se stjernehimlen.

Men det er også måneden, hvor efterårsjævndøgnet 23. september varsler, at vi nu er på vej mod de kortere og mørke dage.

I september er Merkur, Venus og Mars ikke synlige, fordi de står for tæt på Solen. Derimod står de store planeter Jupiter og Saturn på aftenhimlen.

Begge planeter står dog lavt på himlen, hvilket gør dem vanskelige at observere.

Desværre går Jupiter tidligt ned, det meste af måneden kort efter kl. 22. Saturn går dog først ned efter midnat.

Trods den lave højde over horisonten skulle det være muligt med en lille kikkert at følge de fire store Jupitermåner Io, Europa, Ganymedes og Callisto.

Med en lidt større kikkert vil det også være muligt at se Saturns store måne Titan – den med søer af flydende metan.

Serien Kig op!

'Kig op!' giver dig hver måned en oversigt over de vigtigste begivenheder på himlen og i rummet.

I denne måned ser vi først på de astronomiske højdepunkter.

Senere i artiklen fortæller vi om, hvad der rører sig i rumfarten.

Mulighed for at finde stjernehobe

Vi har valgt, at det astronomiske emne i denne måneds gennemgang af nattehimlen er stjernehobe, og vi begynder med en hob, som mange nok kender.

Det er syvstjernen - eller 'Plejaderne', som hoben også hedder.

Den er bedst at se om vinteren, men i løbet af september kommer den gradvist højere op på himlen sidst på aftenen. Hoben findes nær stjernebilledet Tyren, ikke langt fra den meget klare stjerne Aldebaran, der også kaldes for ’Tyrens røde øje’.

Plejaderne er det, astronomerne kalder for en åben stjernehob. Hoben er domineret af klare, blå stjerner, som er dannet indenfor de sidste 100 millioner år, og man regner med, at hoben vil gå i opløsning i løbet af de næste 250 millioner år.

Det er typisk for de åbne stjernehobe, at de har en kort levetid. Forklaringen er, at når hobene bevæger sig i Mælkevejen, så kommer de tæt på de enorme skyer af gas og støv, der findes i Mælkevejens centralplan. Disse skyer har en ganske stærk tyngdekraft, så de slider simpelthen de åbne hobe fra hinanden.

Man mener i dag, at langt de fleste stjerner fødes i hobe. Således er Solen ret sikkert også dannet sammen med måske flere hundrede andre stjerner i en åben hob, der dog for længst gået i opløsning.

Plejaderne er lette at se, dels fordi hoben indeholder mange klare stjerner, men især fordi afstanden 'kun' er omkring 440 lysår.

LÆS OGSÅ: Kig op i august: Stjerneskudssværmen Perseiderne og usædvanligt god udsigt til planeter

Blev udsendt, 3.000 år før egypterne byggede pyramider

I september er der med en kikkert også en god mulighed for at se en meget berømt dobbelthob. Man skal begynde med at lokalisere stjernebilledet Cassiopeia, der ligner et W, og Perseus, der befinder sig tæt på Cassiopeia. (Læs mere om, hvordan du kan finde stjernebilleder, i boksen under artiklen)

Perseus stjernehob dobbelthob

Her ses Cassiopeia og stjernebilledet Perseus. Læs om et gratis program, der kan hjælpe dig med at finde stjernebilleder, i boksen under artiklen.(Illustration: stellarium-web.org)

Mellem de to stjernebilleder kan man finde dobbelthoben H + Chi Persei – ofte bare kaldet dobbelthoben i Perseus.

Det er nogle små tågeklatter, som måske ikke er så imponerende at se på – men så skal man huske, at deres afstand til Jorden er omkring 7.500 lysår.

Det lys, vi ser fra hobene, blev derfor udsendt, 3.000 år før ægypterne begyndte at bygge pyramider.

De to hobe i Perseus er med deres indhold af mange varme og blå stjerner, ret unge hobe. Disse meget store og lysstærke stjerner har simpelthen ikke nogen lang levetid, før de eksploderer som supernovaer og går til grunde. Hobene har en skønnet alder på bare 12-13 millioner år.

stjerne stjernehob dobbelthob

Her kan du se dobbelthoben. (Foto: Nasa).

I Pegasus finder man en stjernehob, der modsat er blandt de ældste hobe, man kender. Det er den kugleformede stjernehob M15, der med en alder omkring 12 milliarder år er mindst lige så gammel som Mælkevejen.

Stjernehoben i Pegasus er 33.000 lysår borte og indeholder måske en halv million stjerner, som hober sig sammen inden for et meget lille område med en diameter på bare 180 lysår.

I centret af hoben måles afstanden mellem stjernerne ikke i lysår, men i lysdage eller lysuger. Hvis man boede på en planet der, ville man kunne læse en bog alene ved lyset fra titusinder af meget klare stjerner –til gengæld ville det nok være svært at observere resten af universet.

LÆS OGSÅ: Blodmåne: Hvornår og hvorfor er der måneformørkelse?

stjerne plejaderne rummet

Den kugleformede stjernehob M15 i Perseus. (Foto: NASA).

Indien nærmer sig månelanding

Den indiske rumsonde Chandrayaan 2, som blev opsendt 22 juli, er nu omsider nået frem til Månen – en rejse, som Apollo gennemførte på bare tre dage.

At Chandrayaan 2 har været flere uger om at nå Månen, skyldes at man for at spare brændstof sendte rumsonden ind i et aflangt kredsløb om Jorden. Banen blev så over flere omgange hævet, indtil den til sidst nåede helt ud til Månens bane.

Da Chandrayaan nåede frem til Månen, blev en bremsemotor tændt i 29 minutter. Derved blev sondens fart sænket med 600 meter i sekundet, og det var nok til at sende Chandrayaan ind i en bane mellem 114 og 18.000 km over Månen.

månen stjerner indien

Første billede af Månen taget af Chandrayaan 2. (Foto: ISRO).

Nu sænker man så langsomt banen til en højde af 100 km over Månen, og så endelig 2. september frigøres landingsfartøjet Vikram, der er opkaldt efter det indiske rumprograms fader, Vikram Sarabhai.

Målet er et område nær Månens sydpol på 79 graders sydlig bredde, hvor målinger har vist, at der skulle være god mulighed for at findes is i klipperne.

Landingen er fastsat til 6. september, og går den godt, vil en lille kun 27 kilo tung rover kaldet Pragyan (sanskrit for Visdom) blive landsat og køre bort fra Vikram.

månen indien rummet

Tegning af Chandrayaan 2's noget komplicerede vej til Månen – alt sammen for at spare en smule brændstof. (Foto: ISRO).

Landing ved solopgang

Landingen finder sted kort efter lokal solopgang på Månen, for så er der 14 dage med sollys, inden natten sænker sig, og temperaturen falder til -180 grader, en temperatur, som man ikke er sikker på, at hverken Vikram eller Pragyan kan klare.

Men to ugers grundig udforskning af Månens overflade er nu heller ikke så dårligt med det omfattende udstyr, som de to sonder medfører – og desuden fortsætter selve Chandrayaan med at undersøge Månen fra sin bane 100 km oppe.

rumsonde Chandrayaan 2 Månen

Den indiske rumsonde Chandrayaan 2. (Foto: ISRO).

Der er ingen tvivl om, at amerikanerne er meget interesserede i den indiske sonde, for de vil – efter ordre fra Trump – søge at landsætte astronauter på Månen nær sydpolen allerede i 2024 i det såkaldte Artemis-projekt.

Chandrayaan 2 er et stort anlagt forsøg, som viser en fornyet interesse for Månen. Man kan næsten sammenligne med den meget omtalte situation i Arktis. Ligesom klimaændringer åbner mulighed for at udnytte naturrigdommene i Arktis, så har de senere års målinger af is ved Månens poler gjort Månen meget interessant.

For det er ingen overdrivelse at sige, at nøglen til at kunne bygge baser på Månen, er adgangen til is og dermed vand.

Om artiklens forfattere

Helle og Henrik Stub er begge cand.scient'er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.

I snart 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.

De står bag bøgerne 'Det levende Univers' samt 'Rejsen ud i rummet - de første 50 år' og skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet 'Stubberne'.

Tidligere i år søgte Israel uden held at landsætte en sonde på Månen, og senere i år vil Kina forsøge at bringe prøver tilbage fra Månen. Nu har også Japan meldt sig på banen med planer om at landsætte to sonder på Månen i 2021 og 2022.

Vi skal dog ikke vente et ’Moon Rush’ de første mange år.

Det er stadig en formidabel udfordring at bygge en base på Månen, og vi ved stadig ikke, hvilke andre industrielle muligheder Månen rummer, selv om der tales om både Platinmetaller og Helium 3 til fusionskraftværker.

Når vi ser på erfaringen fra rumstationen ISS, hvor det har krævet et samarbejde mellem flere lande til at sende forsyninger bare 400 km ud i rummet, så er der nok ingen tvivl om, at en kommende månebase bliver international – intet land kan klare opgaven alene.

Japan Månen sonde

Den planlagte Japanske månesonde. (Foto: Ispace).

Europa har en vision om en ’Månelandsby’, hvor mange lande går sammen om at bygge en base, som hvert land så kan udnytte på sin egen måde. Lidt af en gentagelse af rumstationen ISS. Det er i hvert fald en meget billigere løsning end, at hvert land bygger sin egen base.

LÆS OGSÅ: Fra taber til førende rummagt: Historien om, hvordan Sovjet og USA kæmpede sig til Månen

LÆS OGSÅ: »Failure is not an option«: Dygtighed og stort held blev Apollo-astronauters redning

Gratis program for stjernekiggere

Planetarieprogrammet Stellarium er et ikke særligt stort eller voldsomt kompliceret program, men hvis man er interesseret i at kunne følge med på himlen, er det værd at bruge lidt tid på at lære programmet at kende.

Med Stellarium, som i øvrigt også anbefales af planetariet i København, er det muligt at planlægge sine egne observationer i god tid.

Når man downloader programmet, følger en omfattende instruktionsbog med. Den findes som en PDF-fil i den mappe, hvor programmet er blevet lagret på computeren.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.