Et forskerhold i Kina har gjort et banebrydende fund.
Flere tusinde fossiler, som er over 500 millioner år gamle, er nemlig blevet fundet ved en udgravning i Hubei-provinsen i Kina.
Det skriver The Guardian på baggrund af et nyt studie.
Fundet indeholder fossiler af primitive livsformer af både gopler, svampe, alger, orme og leddyr. Fossilerne er så velbevarede, at det bløde væv i dyrenes kroppe - som muskler, tarme og øjne - stadig er synlige. De i alt 4.351 fossiler repræsenterer 101 arter, hvoraf 53 er nye.
»Det er en kæmpe overraskelse at sådan en stor del af dette fund er nyt for videnskaben,« siger medforfatter og ph.d. Robert Gaines, der er geolog på Pomona College i Californien, til mediet.
De fossilerede organismer kan dateres 518 millioner år tilbage i tiden til den kambriske eksplosion, som er navnet på den pludselige opståen af flercellede organismer for omkring 543 millioner år siden. Forskere diskuterer stadig, hvad der var skyld i eksplosionen.
LÆS OGSÅ: Forsker: Dette forhistoriske 'blad' var et dyr og rykker ved dyrerigets opståen
Indtil nu har de mest imponerende fossiler fra den kambriske eksplosion været fra udgravninger i blandt andet Canada og Kina, men de nye fossiler viser et glimt af et anderledes økosystem af organismer, mener lektor og palæontolog fra University of Lausanne, Allison Daley.
Hun har ikke har været med i selve hovedstudiet, men hun har selv udgivet en videnskabelig artikel i Science om udgravningen, hvor hun sammenligner den med tidligere udgravninger.
»Det er ikke kun kvaliteten af fossilerne, der er fantastiske, men den enorme mængde. Gennem hele min karriere havde jeg aldrig troet, jeg ville opleve en udgravning, der var så god som denne,« siger hun til The Guardian.
Det nye studie er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science.
LÆS OGSÅ: Penis-orm er stamfader til næsten alle nutidens dyr
LÆS OGSÅ: Ældste dyrespor fundet i Canada
mho