Island tænder for maskine, der laver CO2 om til sten
Maskinen kan blive en del af løsningen på verdens klimaudfordringer, mener dansk forsker.
klimaforandringer, co2, climeworks

Climeworks maskine, der kan tage CO2 ud af atmosfæren. (Foto: Climeworks)

Climeworks maskine, der kan tage CO2 ud af atmosfæren. (Foto: Climeworks)

Et schweizisk firma har udviklet en maskine, der kan trække CO2 ud af luften og lagre det som sten dybt nede i undergrunden.

Maskinen har de sat op på Island, hvor den allerede nu er i gang med at trække CO2 ud af atmosfæren og derved modvirke klimaforandringerne - dog i en endnu meget lille målestok.

Teknologien kan dog skaleres op og ned, så den kan benyttes af både store industrier og privatpersoner og give dem et negativt CO2-aftryk på verden, ifølge firmaet Climeworks, som står bag maskinen.

»Potentialet er enormt for at kombinere vores teknologi med lagring af CO2. Det gælder ikke bare på Island, men over alt i verden,« siger direktøren for Climeworks, Christoph Gebald, i en pressemeddelelse.

Historien kort
  • Maskine, som filtrerer CO2 ud af luften og sender det ned i undergrunden, er taget i brug i Island.
  • CO2 bliver omdannet til harmløse mineraler dybt nede i den islandske undergrund.
  • Maskinen kan være en del af løsningen på verdens klimaproblemer, mener dansk forsker.

Behov for negativ CO2-udledning

Den nye teknologi kan være nødvendig for at nå målsætningerne i Paris-aftalen fra 2015 om kun at få en global temperaturstigning på 1,5 grader celsius.

Det vurderer lektor Philip Fosbøl fra DTU Chemical Engineering, Center for Energi og Ressourcer ved Danmarks Tekniske Universitet.

»Hvis vi vil opfylde Paris-aftalens målsætning, skal hele verden omkring 2050 have negativ CO2-udledning - altså fjerne mere CO2 fra atmosfæren, end vi udleder - og derfor er der brug for teknologier, som kan trække CO2 ud af atmosfæren. Den her teknologi er en del af den værktøjsskuffe, som vi bliver nød til at gribe ned i, for at det skal kunne lykkes,« siger Philip Fosbøl, der ikke har noget med Climeworks at gøre.

Philip Fosbøl fortæller desuden, at teknologier, der kan give negativ CO2-udledning, var et af de helt store temaer på den store klimakonference, COP23, der i sidste uge blev afholdt i Bonn, Tyskland.

Laver CO2 om til sten

Den nye maskine, CarbFix2, fungerer ved, at et specielt luftfilter opfanger CO2 direkte fra luften, mens det lader alle luftens andre bestanddele passere igennem. Det gælder blandet andet hovedbestanddelene ilt og nitrogen.

Efterfølgende opvarmes filtret, hvorved den rene CO2-gas bliver frigivet og kan pumpes ned i undergrunden via lange slanger.

700 meter under den islandske jordoverflade reagerer CO2 med klipperne og bliver til mineraler.

Det sker, fordi CO2 reagerer kemisk med den metalholdige klippeart basalt og bliver til karbonatmineraler, eksempelvis jernkarbonat også kaldet siderit.

På den måde bliver CO2 låst i undergrunden og taget ud af atmosfæren og kan derfor ikke komme op til overfladen igen.

Processen tager cirka to år.

 »Løsningen kan rulles ud alle steder, hvor der er basalt i undergrunden. Der kan vi permanent lave CO2 om til sten,« fortæller leder af CarbFix2-projektet ved Reykjavik Energy, Edda Sif Arandottir, i pressemeddelelsen.

Maskine Climeworks CarbFix2 Island CO2 luften lagre undergrunden basalt klima

Denne infografik viser, hvordan Climeworks maskine, CarbFix2, virker. (Illustration: Climeworks)

Kræver vedvarende overskudsenergi

Der er dog i hvert fald ét problem ved den nye teknologi, fortæller Philip Fosbøl.

Maskinen kræver nemlig energi for at kunne omdanne CO2 til sten.

Derfor er løsningen særdeles velegnet til steder som blandt Island, hvor man har store mængder overskudsenergi fra kraftværker, der udnytter de underjordiske varmekilder.

Status på CO2-lagring

Forskere har længe arbejdet med tanken om at pumpe CO2 ned i undergrunden for på den måde at tage det ud af atmosfæren.

Blot sidste år fandt forskere ud af, at CO2 bliver omdannet til sten i undergrunden langt hurtigere, end antaget.

Det tager kun få år, hvor forskere havde frygtet hundreder eller tusinder af år.

Du kan læse mere om forskningen i artiklen ’Sensation: CO2 kan omdannes til kalksten på rekordtid’, hvor du også kan læse, hvor i verden CO2 bedst kan lagres i undergrunden.

Til gengæld vil det ikke være en farbar vej at gå på steder, hvor energien ikke kommer fra vedvarende ressourcer eller er i overskud.

Alligevel er den danske forsker optimistisk.

»Man kan sammenligne det med vindmøllernes første indtog. Den gang sagde man også, at det aldrig ville kunne betale sig at lave energi med vindmøller, og se, hvor vi er i dag. Det samme kan komme til at gælde teknologier, hvor man tager CO2 ud af luften og gemmer det af vejen i undergrunden,« siger Philip Fosbøl.

Kan reducere udledning af CO2 fra fabrikker

Philip Fosbøl mener, at teknologier som CarbFix2 til at starte med vil blive relevante at bruge direkte i industrier, som leder store mængder CO2 op i atmosfæren, og ikke som store globale CO2-støvsugere.

Det vil i stedet dreje sig om blandt andet cementfabrikker, hvor det at producere cement uundgåeligt er forbundet med udledning af CO2, da det er en del af den kemiske proces.

Philip Fosbøl forestiller sig, at de nye teknologier kan gøre industrier med høj CO2-udledning CO2-neutrale, eller sågar CO2-negative, ved hjælp af vindmølle- eller solenergi.

I det hele taget mener forskeren, at forskellige områder skal tackles forskelligt i forhold til samlet at nedbringe CO2-udledningen.

»Selvom det er besnærende at forestille sig store maskiner, der renser luften forskellige steder i verden, så skal investeringerne selvfølgelig ske direkte der, hvor der er den største udledning af CO2, og det er blandt andet fra industrien,« forklarer Philip Fosbøl.

Fortsat behov for at bringe udledning af CO2 ned

Teknologier som CarbFix2 er dog langt fra nok til at nedbringe de globale CO2-nieavuear i den grad, som det er nødvendigt for at komme i mål med klimaambitionerne.

Dårlige lagringsmuligheder i Danmark

I Danmark er mulighederne dårlige for at pumpe CO2 ned i undergrunden, og tidligere klimaminister Martin Lidegaard var heller ikke begejstret for ideen. Det fortæller han i artiklen ’CO2 kan gemmes i undergrunden’.

Endelig kan du få en oversigt over, hvor vi i det hele taget står med CO2-lagring i artiklen ’Hvor står vi med CO2-lagring’.

Climeworks håber selv på, at de inden 2025 kan reducere 1-1,5 procent af verdens CO2-udledning med deres teknologi, og det er ifølge Philip Fosbøl et meget ambitiøst mål.

Derfor skal der forsat gøres store indsatser for at nedbringe CO2-udledningen fra fabrikker, transportsektoren og så videre.

»Hvis vi vil løse klimaudfordringerne, har vi brug for en masse forskellige håndtag at tage fat i. Maskiner til at trække CO2 ud af atmosfæren kan være en del af løsningen, men vi skal fortsat have fokus på at bringe udledningen ned,« siger Philip Fosbøl.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk