Du har sikkert selv prøvet det: Du tager en ting op af fryseren og smækker lågen i, men straks kommer du i tanke om, at der var lige var én ting til dernede, som du havde glemt at tage op.
Men når du prøver at åbne fryseren igen, sidder låget fast, og du bliver nødt til at vente nogle sekunder, får du igen kan åbne fryseren og få fingre i frostvarerne.
Den oplevelse har fået vor læser Charlotte Nielsen fra Frederikshavn til at spørge:
»Hvorfor sætter lågen til fryseren sig fast, når den lige har været åben?«
Luften køles og skaber undertryk
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen ‘genudsender’ vi spørgsmål og svar fra arkiverne i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben. Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 22. april 2010.
Hun fortæller selv, at hun har en teori om, at det kan have noget at gøre med ændring af trykket inde i fryseren, og det er ganske rigtigt, forklarer Philip Hofmann, der er professor ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.
»Når du åbner fryserdøren, trænger der varm luft ind i fryseren. Den nye, varme luft inde i fryseren bliver ret hurtigt kølet ned, så luften vil trække sig sammen, og derfor får du undertryk inde i fryseren,« siger Philip Hofmann.
Og det er altså det lave tryk inde i fryseren, der gør lågen så svær at hive op.
»Luften udenfor trykker på den ydre flade, mens der er lidt mindre tryk på indersiden. Da tryk jo er et udtryk for kraft per flade, og låget har en rimelig stor overflade, er der nogle ret store kræfter på spil,« forklarer fysikeren.
Trykket udlignes gennem utætte pakninger
\ Fakta
TRYKKET FALDER
Luftens temperatur er et udtryk for, hvor hurtigt luftens molekyler bevæger sig. Når temperaturen sænkes og luften bliver kold, bevæger molekylerne sig langsommere og trykker derfor ikke så hårdt på omgivelserne som i varm luft.
Derfor skal der trækkes meget hårdt for at åbne en stor fryser, kort efter at lågen blev smækket i. Hvis musklerne ikke rækker til det, kan man også væbne sig med tålmodighed og vente på, at trykket bliver udlignet af sig selv.
»De gummipakninger, der sidder på låget, har små utætheder. Derfor suges luft ind i fryseren efterhånden, så trykket udligner sig, så man har samme tryk indenfor som udenfor, og så forsvinder effekten igen« siger Philip Hofmann.
Hvis din fryser er nem at åbne, lige efter den er blevet lukket, kan det tyde på, at pakningerne er meget utætte, så luften siver ind og udligner trykket hurtigere end normalt. I så fald er det tid til at få skiftet pakningerne, forklarer fysikeren.
Det er altså et godt tegn, når døren til Charlotte Nielsens fryser er svær at få op igen. Som tak for spørgsmålet sender vi som altid en Videnskab.dk-t-shirt, som du også kan vinde ved at skrive til Spørg Videnskaben på mailadressen sv@videnskab.dk.