Hvorfor hører vi aldrig fra E.T.?
At der ude i rummet skulle findes andre intelligente væsner er blevet en del af vort verdensbillede. Men hvorfor hører vi aldrig fra dem?
et rummet intelligent liv beboelig planeter

Er rummets andre intelligente liv allerede uddøde, eller er de ikke udviklet endnu? (Foto: ESO/A. Fitzsimmons)

Er rummets andre intelligente liv allerede uddøde, eller er de ikke udviklet endnu? (Foto: ESO/A. Fitzsimmons)

Den engelske forfatter Arthur C. Clarke har formuleret det store spørgsmål, om vi er alene i universet på denne måde:  

»Sometimes I think we're alone in the universe, and sometimes I think we're not. In either case the idea is quite staggering.« 

Altså: Nogle gange tror jeg, at vi er alene i universet, og nogle gange tror jeg, vi ikke er. I begge tilfælde er ideen ganske svimlende.

Svaret på spørgsmålet – om vi er alene – rammer dybt ned i hele vor selvforståelse. Hvis vi er alene, er det så, fordi vi er noget særligt, eller fordi universet simpelthen ikke er særligt livsvenligt? Og hvis vi ikke er alene, hvilken plads indtager vi så i naturen?

Det er klart, at dette emne har optaget videnskaben, og siden 1960 har astronomer lyttet efter signaler fra andre civilisationer. Der er nu gået 58 år, og vi har stadig ikke hørt noget, som med sikkerhed kan tilskrives en anden civilisation.

Om artiklens forfattere

Helle og Henrik Stub er begge cand.scient'er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik.

I snart 40 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.

De står bag bogen 'Det levende Univers' og skriver om aktuelle astronomiske begivenheder for Videnskab.dk, hvor de går under kælenavnet 'Stubberne'.

Den store stilhed

Man er begyndt at tale om 'Den store stilhed’, og det har ført til teorier om, hvorfor vi ikke har hørt noget.

Teorierne strækker sig lige fra, at vi er alene i universet, til at vi bare ikke har lyttet længe nok eller grundigt nok, og derfor er for tidligt at tale om 'Den store stilhed’.

I artiklen her vil vi se på de centrale argumenter for årsagen til stilheden, men først er det vigtigt at sætte scenen. For når vi taler om universet, så møder vi nogle udfordringer. Det drejer sig før det første om at forstå universets alder og størrelse, og for det andet om at forstå, hvordan universet overhovedet har været i stand til at frembringe noget så komplekst som liv.

Første del om universets alder og størrelse bliver beskrevet i denne artikel, og anden del bliver beskrevet i næste artikel, som handler om, hvordan universet har kunnet skabe liv. 

et rummet intelligent liv beboelig planeter hvorhenne kommunikation

Teleskoper som dette i Australien har i næsten 60 år lyttet efter beskeder fra rummet. (Foto: NASA)

Det gamle univers

Universet er så stort og gammelt, at eventuelt liv andre steder let kan gemme sig i de æoner af tid, der er gået forud for os.

Sagen er, at vi bor i et univers, der er ældre, end vi næsten kan forestille os. Vi synes jo, at pyramiderne er gamle, men 5.000 år er kun som et lille øjeblik i forhold til universets alder. Vi bliver nødt til at finde et helt andet tidsmål end vort år på 365 dage.

Heldigvis har astronomerne indført det galaktiske år, som er den tid, det tager Solen at kredse en gang rundt om Mælkevejens centrum. Det er på 225 millioner år, og målt med denne enhed er Jorden godt 20 galaktiske år gammel, og universet blev skabt for 60 galaktiske år siden.

Hvor stor en forskel, der er på 'astronomisk tid' og vor normale tidsopfattelse, fremgår af, at et menneskeliv cirka har en længde på 10 galaktiske sekunder.

Livet på Jorden opstod for mindst 15 galaktiske år siden, men det bevægede sig først op på land for godt to galaktiske år siden. Dinosaurerne uddøde for bare 3,5 galaktiske måneder siden, mennesket opstod for under et halvt døgn siden, og hele vor skrevne historie fra pyramiderne til nu er såmænd bare 12 galaktiske minutter.

Hvis den gennemsnitlige levetid for en civilisation er kort, måske de få tusinde år, vi kender her fra Jorden, så vil det være meget sandsynligt, at der til enhver tid kun er kun ganske få civilisationer til stede i Mælkevejen. Tusinder af civilisationer kan være opstået og forsvundet igen, før mennesket overhovedet opstod. Andre tusinder af civilisationer kan opstå i fremtiden, længe efter mennesket er forsvundet.

Derfor kan en ret simpel forklaring på den store stilhed være, at både liv og civilisationer er ret almindelige, men at næsten alle civilisationer er som døgnfluer i forhold til universets alder. En civilisation skal nok op på en levetid på flere millioner år, før den har en rimelig chance for at opnå kontakt med fremmede civilisationer.

Det store univers

Rummet er også langt større, end vi forestiller os. Vi er jo fløjet til Månen, men Månens afstand er heller ikke større, end at lyset tilbagelægger den på lidt over et sekund, og Mars-rejser, som vi snakker så meget om, kan lyset klare på blot 10 til 20 minutter, hvor det for os mennesker vil tage mange måneder. Og bare den nærmeste stjerne er 4 lysår borte, mens der er 27.000 lysår ind til Mælkevejens centrum.

Ifølge fysikkens love kan man ikke rejse hurtigere end lyset, og i praksis vil et rumskib skulle bevæge sig meget langsommere for ikke at blive ødelagt ved sammenstød med støvkorn eller endda atomer. Det betyder, at rejsetider mellem stjernerne skal måles i århundreder eller årtusinder, og det er nok tvivlsomt, om det er noget, levende væsener kan klare.

Derfor har jordkloden oplevet 'Fem milliarder års ensomhed', som er titlen på en bog om liv i universet. Dog kan det ikke udelukkes, at rumsonder fra andre stjerner, styret af intelligente og autonome robotter, har fløjet gennem vort solsystem.

et rummet intelligent liv beboelig planeter hvorhenne kommunikation

Galakserne er ikke jævnt fordelt i universet. Der er enorme områder næsten helt uden galakser og stjerner med kun en ganske tynd gas af brint og helium. Her en computermodel for, hvordan lyset kan være blevet spredt i et tidligt univers. (Kort: Andrew Pontzen/Fabio Governato/Wikipedia Commons)

At udveksle informationer gennem radiosignaler synes at være en meget nemmere måde at opnå kontakt end at sende rumsonder på meget lange rejser. Selv med den teknik vi har i dag, kan vi nemlig godt kommunikere over en afstand på flere hundrede lysår. Men der er dog et problem.

Det kan godt være, at radiosignaler kan nå så langt, men i hvilken retning skal vi lytte, og i hvilken retning skal vi selv sende? Der er jo millioner af stjerner, og den største udfordring bliver at finde ud af, i hvilken retning radioteleskopet skal rettes.

Alternativet er at sende et signal, ikke i en bestemt retning, men i alle retninger. Det vil dog kræve en enorm mængde energi, men på den anden side kan det hele køres automatisk. Hvis en civilisation har energi nok og føler sig tilstrækkelig ensom, kan det da godt være, at den vil forsøge denne udvej, også selv om sandsynligheden for at opnå kontakt er meget ringe.

Det øde univers

Vort univers er øde. Mere end 99 procent består af brint og helium, og af de to luftarter kan der ikke skabes nogen form for liv. De grundstoffer, livet består af – som kulstof, ilt, kvælstof og fosfor – opbygges inde i stjernerne, hvorfra de så slynges ud i rummet under supernovaeksplosioner. Men selv om disse stoffer er nødvendige for liv, er de ikke tilstrækkelige. Der skal mere til.

For at skabe noget så komplekst som liv er det nødvendigt med energi. Lyset fra Solen leverer energien til livet på Jorden, men heller ikke det er nok. Månen modtager også lys fra Solen, men den er ganske død. Det er derfor nødvendigt, at energien rammer en planet, der er i stand til at udnytte energien – det vi kalder en beboelig planet.

Men vil liv mon opstå på alle de planeter, vi kalder beboelige?

At opbygge noget komplekst fra noget simpelt er bestemt ikke let. Naturen har meget lettere ved at nedbryde end at opbygge. Det er en del af varmeteoriens anden hovedsætning, der siger, at entropien (som er et mål for uorden) altid vil vokse.

Heldigvis er der et smuthul, og det er grunden til, at vi overhovedet findes: Hvis et system som en planet hele tiden får tilført energi, kan det lade sig gøre at opbygge et komplekst system. Jorden ligger badet i en energistrøm fra Solen. Vi får tilført energi af høj kvalitet fra solens lys, og når vi har brugt energien til at holde livet i gang, så sender vi energi af lav kvalitet i form af varme ud i rummet.

Man kan vise, at den samlede entropi eller uorden i universet vokser, men lokalt rundt omkring i universet har det, som her på Jorden, været muligt at skabe en oase for liv ved at opfange og udnytte energien fra Solen.

Med besvær

Man kan roligt sige, at den hovedsætning styrer universet i lige så høj grad som tyngdekraften og de andre naturkræfter. For spørgsmålet om liv i universet er det helt afgørende. Da en forsker blev spurgt om, hvordan universet kunne frembringe noget så kompliceret som liv, gav han svaret »med besvær.«

et rummet intelligent liv beboelig planeter hvorhenne kommunikation

Det er ikke ligegyldigt, hvor solens lys rammer, hvis der skal opstå liv. (Foto: NASA)

For det er anden hovedsætning, der begrænser mulighederne, for hvor liv kan opstå, til steder, hvor der er en konstant og hverken for stor eller for lille tilførsel af energi. Sådanne steder findes nær mange, men dog ikke alle stjerner.

Ude i det tomme rum, langt fra stjerner eller galakser, er der slet ikke energi nok til at opbygge komplicerede molekyler. Til gengæld er der alt for meget energi inde ved galaksernes centre, nær de store centrale sorte huller. Energien kommer endda i form af intens røntgen eller ultraviolet stråling, som ødelægger komplicerede molekyler.

I virkeligheden kan universet bedst sammenlignes med en øde ørken. Galakserne i universet, hvor livet kan opstå, er nemlig ikke jævnt fordelt. På en meget stor skala kan man se, at galakser og galaksehobe nærmest sidder på overfladen af en boblestruktur, og inde i boblerne er der enorme områder næsten uden galakser, hvor der ikke er meget andet end tynde gasskyer af brint og helium, som stammer helt tilbage fra Big Bang.

I galakserne er der stjerner, der producerer tunge grundstoffer og skaber den energi, der er en nødvendig, men ikke tilstrækkelig, betingelse for at skabe liv. Selv nu, næsten 14 milliarder år efter Big Bang, er der stadig kun dannet meget få tunge grundstoffer.

Men man mener, at der i de seneste fem milliarder år (eller endnu længere) har været tunge grundstoffer nok til, at liv har kunnet opstå. Så hvis liv er almindeligt i universet, er vi næppe de førstefødte.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk