Har de selvkontrol? Blæksprutter består berømt kognitiv test lavet til børn
Blæksprutte Kognitiv AS

Sepia-blæksprutten har i test bevist, at den kan lade være med at spise en bid mad, når den ved, at der kommer noget bedre bagefter, hvis den venter. (Foto: Shutterstock).

Sepia-blæksprutten har i test bevist, at den kan lade være med at spise en bid mad, når den ved, at der kommer noget bedre bagefter, hvis den venter. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
03 marts 2021

Hvis du er på kur, kan det være svært at holde sig fra søde sager som kager og slik. Her bliver menneskets evne til at have selvkontrol testet.

I dyreriget har man i de senere år også testet forskellige arters selvkontrol. Både krager og hunde har bestået testen, og nu melder blæksprutten sig også ind i klubben.

Det skriver ScienceAlert.

 

Der er tale om ’the Stanford marshmallow experiment’, også kendt som skumfidus-testen. I testen bliver et barn placeret i et rum med en skumfidus foran sig. Her får barnet at vide, at hvis det kan vente i 15 minutter med at spise skumfidusen, får barnet endnu en skumfidus.

Siden 1960’erne har forskere brugt testen til at måle børns selvkontrol, hvilket ifølge ScienceAlert er en vigtig egenskab, der er forbundet med succes senere i livet.

Det er den tiarmede sepia-blæksprutte (Sepia officinalis), der er blevet testet i denne omgang. Man kan naturligvis ikke fortælle et dyr, at det vil få en bedre belønning, hvis det kan klare at vente, men man kan træne dem i at forstå, at det får bedre mad, hvis det ikke spiser den mad, der er foran dem, med det samme, skriver Science Alert.

Forskere fra Cambridge Universitet i England placerede seks blæksprutter i en speciel tank med to aflukkede, gennemsigtige kamre. I kamrene, som blæksprutterne kunne se direkte ind i, lå to forskellige typer af rejer. Den ene betydeligt mere indbydende end den anden.

Dørene til kamrene var udsmykket med hvert sit symbol, som blæksprutterne havde lært hvad betød: 

  • En cirkel betød, at døren ville åbne sig med det samme. Inde bag denne dør lå den mindste reje.
  • En trekant betød, at døren ville åbne sig efter et interval på mellem 10 til 130 sekunder, og inde bag denne dør lå en større, levende reje. 
  • Hvis der var en firkant på døren, ville døren slet ikke blive åbnet. Dette symbol blev kun brugt i kontrolgruppen sammen med cirklen.

Forskerne fandt frem til, at alle blæksprutter i testgruppen var villige til at vente på den store reje.

I kontrolgruppen vidste blæksprutterne, at de ikke ville få adgang til rejen bag døren med det firkantede symbol, så de gik direkte til den mindre reje.

»Sepia-blæksprutten er i stand til at vente mellem 50 til 130 sekunder på at få bedre mad, hvilket vi også ser hos hvirveldyr som chimpanser, krager og papegøjer,« siger hovedforfatteren bag studiet Alexandra Schnell fra Cambridge Universitet til ScienceAlert.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. Og forskerne fremhæver, at man i den kommende tid bør se nærmere på, om sepia-blæksprutten virkelig kan planlægge ud i fremtiden.

Videnskab.dk har dog tidligere skrevet om, at et hold af forskere har stillet spørgsmålstegn ved, hvor brugbar den kendte skumfidus-test egentlig er. I nogle tilfælde kan det at spise skumfidusen faktisk være en rationel beslutning, kommer forskerne frem til. Det kan du læse mere om i artiklen Forskere skyder hul i den kendte skumfidus-test.

I seneste afsnit af hjerne-podcasten Brainstorm, kan du høre mere om dyrs intelligens:

sta

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.