Fisk er sundt, og meget fisk er meget sundt. Det er de fleste mennesker efterhånden klar over, og forbruget af spisefisk stiger da også hele tiden. Men det er nu ikke fordi, vi fanger flere fisk på havene. I stedet kommer stadig flere fisk fra havbrug og dambrug.
Nu er det faktisk halvdelen af alle de fisk og skaldyr, der spises i verden, der stammer fra havbrug og dambrug, viser en ny undersøgelse.
En international gruppe af forskere har undersøgt, hvor spisefiskene kommer fra, og de har også kigget på, hvad der bør gøres, hvis fiskeopdrættet skal være bæredygtigt. Det er nemlig noget af en udfordring.
Opdrættede fisk spiser fisk
Problemet er, at mange af de opdrættede fisk spiser andre fisk. Rovfisk som laks, ørred og tun fodres med fiskemel og fiskeolie, der stammer fra vilde småfisk som ansjos, sardin og tobis.
»Det kan kræve op til fem kilo vild fisk at producere et kilo laks – og vi spiser masser af laks,« siger professor Rosamund Naylor fra Stanford University i USA.
Så er spørgsmålet, om bestanden af småfisk i havene kan holde til den stigende fangst. De vilde rovfisk skal jo også have noget at leve af. Her påpeger forskerne, at det er nødvendigt at regulere fangsten af vilde småfisk meget omhyggeligt, hvis ikke bestandene skal kollapse.
\ Fakta
VIDSTE DU
Kina har længe været det land, hvor der opdrættes suverænt flest fisk. De seneste officielle tal fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO stammer fra 2006, og her stod Kina for to tredjedele af alle opdrættede fisk og skaldyr.
Det er nødvendigt at sænke havbrugenes forbrug af fiskemel og især fiskeolie, og en løsning kunne være at satse på opdræt af spisefisk, der kan leve af plantematerialer i stedet for fiskemel og fiskeolie.
Fiskene skal være vegetarer
Og det sker da også i stor udstrækning: »Mange af de nye fisk, vi ser i butikkerne, f.eks. pangasius, opdrættes fint på plantemateriale,« fortæller Erling Larsen, der er ekspert i havbrug ved DTU Aqua.
Men også de fisk, der normalt lever af andre dyr, kan bringes til at spise planter i stedet.
»Man er i fuld gang med at udskifte animalsk protein og olie med planteprotein og planteolier. Det er en udvikling, der har fået rigtig meget fart på de seneste fem år,« siger Erling Larsen.
»Så er spørgsmålet, hvordan skiftet til planter påvirker kvaliteten af fiskene. Der kører en lang række forskningsprojekter, der fokuserer på dette område og forsøger at frembringe de bedst mulige spisefisk,« fortsætter han.
I den nye undersøgelse peges der også på, at de eftertragtede omega 3-fedtsyrer, som man gerne vil give til fisk i hav- og dambrug, kan fremstilles af mikroorganismer eller af genmodificerede planter.