Sådan kan verdens fødevaresystem fjerne mere CO2, end det udleder
Man kan både ernære en verden med 10 millarder indbyggere og samtidig fjerne mere CO2, end der bliver udledt, har et forskerhold regnet ud.
Man kan både ernære en verden med 10 millarder indbyggere og samtidig fjerne mere CO2, end der bliver udledt, har et forskerhold regnet ud.
Regeringer verden over sætter sig i disse år for at reducere deres landes klimaaftryk med 20, 30, 40 eller flere procent inden år 2030, 2040 eller 2050. I Danmark har vi for eksempel et mål om, at landbruget skal være klimaneutralt i 2050.
Men verden kan gøre det endnu bedre, viser et nyt internationalt studie. Faktisk kan vi i 2050 nå til et sted, hvor vi ikke alene reducerer menneskehedens klimaaftryk eller sågar bliver klimaneutrale. Vi kan ovenikøbet skabe en verden, som bruger mere CO2, end den selv skaber.
»Det globale fødevaresystem får i høj grad skylden for klimakrisen, men vi har vist, at man med en omfattende omlægning at fødevaresystemet i hele verden på én gang vil være i stand til at fjerne mere CO2 fra atmosfæren, end vi udleder,« lyder det fra Laura Vang Rasmussen, lektor og forsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.
Hun er en af forskerne bag det nye studie, som er offentliggjort i tidsskriftet PLOS Climate. Studiet har hun lavet sammen med forskere fra blandt andet University of California, Princeton, University of Oxford og altså Københavns Universitet.
Forskerne har brugt en model over det globale fødevaresystem (IMPACT fra IFPRI) til at udregne effektiviteten ved:
Studiet tager desuden udgangspunkt i en hypotetisk kødfattig kost – ’EAT-Lancet’ – som har fået sit navn, fordi analysen blev offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.
Den viste, hvilken kostsammensætning, der ville være mulig, hvis alle verdens borgere skulle kunne tilbydes en ernæringsrigtig kost med et minimum af animalske fødevarer, en såkaldt flexitarisk kost. EAT-Lancet-diæten er den, som forskerne i nærværende studie har taget udgangspunkt i.
I øjeblikket er netop fødevaresystemet ifølge forskerne ansvarlig for omkring en tredjedel af de globale drivhusgasudledninger. Klimaaftrykket kommer fra husdyr, foderproduktion, fremstilling af fødevarer til mennesker og alt det andet, der skal til for at brødføde verdens 10 milliarder mennesker.
De 20-35 procent af de globale udledninger af klimagasser, som fødevaresystemet står for, risikerer endda at stige med over 50 procent frem mod 2050, hvis udviklingen ikke ændres, skriver forskerne i studiet. Det skyldes, at der forventes mindre fattigdom i verden og større efterspørgsel på animalske fødevarer.
Men hvis fødevareproduktionen og forbrug omstilles, kan verden potentielt opnå en negativ nettoudledning – at der fjernes mere CO2 fra atmosfæren, end der udledes – på 33 gigaton drivhusgas per år. Gevinsten kan opnås via en kombination af ny teknologi, mindre madspild samt en kost- og produktionsomlægning.
»Hvis alle de ændringer, vi foreslår i studiet, bliver fuldt implementeret og til maksimal kapacitet, så går vi i minus på verdensplan,« fortæller Laura Vang Rasmussen.
I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.
Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.
Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?
Du kan få mange gode tips og råd i vores Red Verden-nyhedsbrev og i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.
Det, der skal ændres, for at opnå positive nettoudledninger i 2050, er til gengæld omfattende. Forskerne regner sig frem til, at det kræver en kombination af:
Når verdens befolkning spiser mindre kød, skal der bruges mindre areal til at dyrke afgrøder til husdyr. Og hvis landbruget samtidig bruger nye teknologier og smartere dyrkningsmetoder, bliver udbyttet af afgrøderne højere. På den måde bliver der frigivet plads til mere skov, som binder CO2.
Studiet regner på alle disse tiltag og på, hvordan man kan opnå den største reduktion i CO2-udledningen både hver for sig og i kombination. Forskerne regner også på, hvad effekten vil være ved større eller mindre grad af implementering fra 25 procent til 100 procent.
Hvis samtlige tiltag bliver fuldt implementeret, kan man opnå den negative nettoudledning, hvor fødevaresystemet bidrager positivt til den grønne omstilling.
Det skyldes blandt andet, at tangfarme på havets bund, skovlandbrug, tilføring af organisk materiale til landbrugsjorden og andre løsninger binder CO2, så det bliver på Jorden i stedet for at sive op i atmosfæren.
Niels Halberg, der er direktør for Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet, forsker netop i jordbrugs- og fødevaresystemer i globalt perspektiv.
Han har læst studiet igennem og kalder scenariet, som skal til for at opnå klimapositiv udledning, for »teoretisk«.
»Det er et interessant perspektiv. Men altså kun muligt i en ideel verden, hvor alle 10 milliarder mennesker og deres politiske systemer har samme mål,« påpeger han.
Studiet beskæftiger sig ikke med, hvordan den omfattende omlægning skulle være mulig: Det giver ikke svar på, hvordan man kan lave kostomlægninger, undgå fødevarespild, få højere udbytte af afgrøderne og implementere ny teknologi samtidig overalt i verden.
Altså spørgsmål om, hvilke politikker, som verdens regeringer skal vedtage, eller hvilke andre faktorer, der skal tages hensyn til, forbliver udbesvaret. Det er netop dét, der gør scenariet »teoretisk« ifølge Niels Halberg.
Han mener desuden, at en del af studiets antagelser om effekten af specifikke teknologier virker meget optimistiske. Det gælder for eksempel beregninger af, at man kan reducere køers udledning af metan med 46 procent ved at tilsætte alger til deres foder.
Det samme gælder også en antagelse om, at 50 procent eller flere mennesker på globalt plan kan reducere deres kødforbrug og omlægge til en fleksitarisk kost.
Niels Halberg er selv agronom og har arbejdet med ressourcefattige bønder i flere lande uden for Europa. På baggrund af sin erfaring opfatter han en af de vigtigste antagelser i studiet som urealistisk:
Han mener ikke, at man globalt set kan øge udbytterne af landbrugsjorden til det niveau, som studiet foreslår inden 2050, fordi det er meget højere end praksis er i store dele af Afrika, Latinamerika og Sydøstasien.
»De antagelser virker desværre ikke særligt realistiske indenfor de næste tre årtier, som studiet opererer med,« siger han.
Selvom det nye studie ikke giver anledning til at tro, at et klimaneutralt fødevaresystem er lige om hjørnet, skal håbet stadig være der, mener Niels Halberg.
»Netop derfor er det godt, at studiet peger på, at vi skal have en konstant fokus på at tilpasse vores fødevaresystem så meget som muligt hele tiden,« understreger han.
Det betyder, at vi skal ændre vores kostsammensætning, udvikle nye plantebaserede fødevarer, reducere madspild, innovere og tage nye teknologier i brug ikke bare i landbruget, men også når vi forarbejder maden og forsyner verdens befolkning med mad.
At det nytter at tilpasse, viser et dansk studie lavet af DTU og Aarhus Universitet. I studiet har forskerne regnet ud, at vi i Danmark kan reducere fødevaresystemets klimapåvirkning med 31-44 procent ved at omlægge vores nuværende kødrige kost til i stedet at følge de nye kostråd, som anbefaler mindre kød og færre mælkeprodukter.
I et andet studie fra Københavns Universitet når forskerne frem til, at vi kan reducere landbrugets udledning med 86 procent inden 2030 blandt andet ved at omlægge til en kost, der følger kostrådene.
Studiet er relevant i Danmark, mener forsker og direktør Niels Halberg fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet, fordi vi herhjemme har en national målsætning om, at landbruget skal være klimaneutralt i 2050.
De danske politikere antager dog – i modsætning til det aktuelle studie – at det kan ske uden en større reduktion i husdyrproduktionen, men med hjælp fra ny teknologi, forklarer han.
På AU TECH, hvor han selv hører til, bidrager man til det blandt andet ved hvert år at udarbejde et katalog over såkaldte ’virkemidler’, som man ville kunne bruge i landbruget til at nedbringe klimabelastningen.
Samtidigt har vi i Danmark fokus på at gøre fødevareforbruget mere klimavenligt, blandt andet ved at udvikle et klimamærke til fødevarer og ved at satse på at udvikle nye plantebaserede fødevarer.
»Det er fornuftige politikker,« mener Niels Halberg og henviser til studiet fra DTU og Aarhus Universitet, der har vist, at omlægning af danskernes gennemsnitlige nuværende kost til at følge de nye kostråd med mindre kød og mælkeprodukter vil kunne reducere kostens klimapåvirkning med 30-41 procent.
Men eftersom den største del af den danske animalske produktion eksporteres, vil en ændret kost i Danmark alene ikke nødvendigvis reducere husdyrproduktionen meget.
»Derfor er det relevant med globale betragtninger,« mener Niels Halberg.
Den danske forsker på det nye studie, Laura Vang Rasmussen, medgiver, at den komplette og fulde omlægning, som studiet foreslår, ikke er realistisk at implementere i alle verdens lande og slet ikke på én gang, som forskerholdet forudsætter.
Alligevel kan studiet godt bruges som en slags vejviser, mener hun. Studiet sammenligner nemlig de forskellige tiltag, så man får en ide om, hvad der bedst kan betale sig at sætte i værk.
For eksempel er skovlandbrug både effektivt og også relativt billigt at implementere. Havgræs på havets bund gør det også muligt at fjerne rigtig meget CO2 fra atmosfæren, men der er meget høje udgifter forbundet med den teknologi.
»Vi viser, at nogle teknologier er mere effektive end andre, hvor skovlandbrug nok er det mest lovende,« vurderer Laura Vang Rasmussen, som mener, at studiet kan bruges som et slags katalog for politikere, der skal prioritere, hvilke klimapolitikker de skal vedtage.
De kan for eksempel se, hvad man kan opnå ved at satse på havekompost sammenlignet med at tilføje silikatbjergarter til landbrugsjorden. Både silikatbjergarter og kompost kan medvirke til, at jorden binder mere kulstof, og i studiet kan politikerne se, hvad der er mest effektivt.
»Det er mit håb, at politikerne vil bruge vores studie som et værktøj til at vurdere, hvad der kan betale sig, og hvad der er muligt i de pågældende lande,« siger Laura Vang Rasmussen.
Hun understreger samtidig, at det aktuelle studie blot er skridt i den rigtige retning. Der skal laves meget mere forskning, som undersøger mulighederne for at implementere de enkelte teknologier i forskellige lande.