Gigantisk klumpfisk har undgået forskerne i 300 år
klumpfisk

Forskeren Marianne Nyegaard med den nyidentificerede 'Narreklumpfisk'. (Foto: Marianne Nyegaard)

Forskeren Marianne Nyegaard med den nyidentificerede 'Narreklumpfisk'. (Foto: Marianne Nyegaard)

Kilde: 
25 juli 2017

Det lyder måske underligt, at en fisk, der er meget større og tungere end et menneske, kan skjule sin identitet fra os.

Men det er ikke desto mindre tilfældet med en gigantisk klumpfisk, som forskere netop har klassificeret som sin helt egen art og dermed har afsluttet en 300 år lang gemmeleg med.

Det er første gang i 130 år, at en gruppe forskere har opdaget en ny type klumpfisk, skriver sciencealert.com.

Den nye art har fået navnet 'Narreklumpfisken', på latin: Mola tecta. Den store fisk findes i de kolde have ved New Zealand, det sydlige Chile, Sydafrika samt ud for Australiens sydøstkyst.

Klumpfisken er beskrevet i et nyt studie publiceret i tidsskriftet Zoological Journal of the Linnean Society. 

»Det er lykkedes den nye art at undgå at blive opdaget i næsten 300 år ved at 'gemme sig' i klumpfiskeklassificeringens rodede historie, blandt andet fordi de er så svære at bevare og studere selv for naturhistoriske museer. Det er derfor, vi har navngivet den Mola tecta, som er afledt af det latinske 'tectus', der betyder forklædt eller gemt,« siger postdoc Marianne Nyegaard der er hovedforfatter på studiet, til sciencealert.com.

Hun er tilknyttet Murdoch University i Australien, men arbejder også som gæsteforsker på Aarhus Universitet.

Klumpfisk ligner en blanding af en enorm pandekage og en kuffert med vinger og kan veje op til to ton og måle tre meter i længden.

De store fiske er notorisk svære at følge på grund af deres enspændernatur og forkærlighed for at leve dybt nede i havet. Sidst forskere identificerede en ny art klumpfisk var 'Mola ramsayi' for 130 år siden.

Men da Marianna Nyegaard studerede Mola ramsaiy's gener opdagede hun en genetisk forskel i skælprøverne fra fisk i Australien og New Zealand. Det blev startskuddet til en fireårig 'gemmeleg' med den besværlige 'Narreklumpfisk'. Udover genetisk bevis for dens eksistens, var det eneste forskerne havde at gå efter en par slørede fotos taget af fiskere.

Men da Marianne Nyegaard studerede et billede af en klumpfisk, som var hevet ind på en fiskerbåds dæk, opdagede hun noget på dens hale, der adskilte den fra andre klumpfisk.

Det blev starten på et større puslespil, som blandt andet indeholdte analyser af 27 klumpfisk og en gennemgang af tekster helt tilbage fra 1500-tallet, som viste, at 'Narreklumpfisken' havde undgået en klassificering i næsten tre århundreder. 

»Det gør én ret ydmyg at vide, at havene stadig indeholder så meget mystik. Vi har en tendens til at tro, at vi ved alt, men vi har stadig så mange mysterier at opklare,« siger Marianne Nyegaard til sciencealert.com.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.