Når du passerer en fisk i et akvarium, tænker du nok ikke umiddelbart, at den kan genkende dit ansigt. Men et nyt studie peger på, at din guldfisk kender dig meget bedre, end du tror. Det skriver livescience.com.
Det er første gang nogensinde, at det er påvist, at fisk kan genkende ansigter. Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.
Det kræver en ret kompleks hjernestruktur at kunne skelne forholdsvis ens ansigter fra hinanden. Tidligere studier viser, at kun få dyr har denne evne: heste, køer, hunde og nogle enkelte fugle.
Alle disse dyr har den del af hjernen, der hedder neokortex, som bruges til visuel bearbejdning. Neokortex findes ikke i fisks simple hjerner.

»Det tager tid at træne en fisk, men det er ikke så svært, som man tror. Fisken spytter naturligt på ting i dens miljø, og vi forstærker denne naturlige adfærd ved at fodre dem, hver gang de rammer det rigtige billede,« siger Cait Newport, zoolog på University of Oxford og medforfatter af studiet, ifølge livescience.com.
Når fisken havde lært et bestemt ansigt at kende ved hjælp af denne metode, blev ansigtet placeret blandt 44 ukendte ansigter. Her spyttede fisken på det rigtige ansigt 81 procent af gangene. Selv da forskerne standardiserede flere ansigtstræk såsom hovedform og gjorde billederne sort/hvide, blev fiskene ved med at ramme rigtigt i over 80 procent af tilfældene.
Studiet viser således, at simple hjerner uden neokortex godt kan genkende menneskers ansigter. Desuden viser studiet, at fiskene kunne huske ansigterne.
»At vi var i stand til at træne fiskene viser, at de har en imponerende hukommelse for detaljerede billeder, og at de kan huske billederne i mere end tre sekunder,« siger Cait Newport til livescience.com.