Forskere: Danmark kan lynhurtigt blive koldere
Kilde: 
28 februar 2017

Danmark har 50 procent risiko for at blive 5 grader koldere i løbet af blot 1 årti.

Det konkluderer britiske og franske forskere fra blandt andet University of Southhampton i et nyt studie, skriver theguardian.com.

Deres forudsigelse modsiger dermed FN's Klimapanel, der i 2013 vurderede, at en hurtig afkøling af Nordatlanten i dette århundrede var usandsynlig.

LÆS OGSÅ: Sådan ved forskerne, at klimaet er under forandring

Danmark nyder i øjeblikket godt af varme havstrømme, der passerer forbi Labradorhavet sydvest for Grønland. Men hvis havstrømmen fra Labradorhavet svækkes, vil der i sidste ende også blive transporteret mindre varme til Danmark.

Både Labradorstrømmen og Golfstrømmen er en del af det globale system af havstrømme, der kaldes den termohaline cirkulation.

Forskerne har længe ment, at den globale opvarmning vil føre til en svækkelse af den termohaline cirkulation, men i 2013 konkluderede FN’s Klimapanel, at svækkelsen vil foregå gradvis og hen over en længere periode.

LÆS OGSÅ: Svækkelse af havstrøm kan give kaotisk klima i Norden

I det nye studie har forskerne gennemgået forskningen igen og samtidig udviklet en computeralgoritme, der kan forudsige udviklingen de næste 100 år ud fra 40 eksisterende klimamodeller.

Ved 7 af de 40 klimamodeller forudsagde algoritmen, at Labradorstrømmen ville stoppe helt og føre til en afkøling af Labradorhavet med mellem 2 og 3 grader på mindre end 10 år.

Det vil betyde, at temperaturerne ved de nordatlantiske kyster bliver sænket drastisk, fortæller forskerne ifølge theguardian.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

LÆS OGSÅ: Mystisk havfænomen kan give ekstremt klima i Danmark

LÆS OGSÅ: Varmt hav ved Grønland kan varsle kold dansk vinter

ol

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.