Et af de mest glubske rovdyr fra den kambriske periode har fået ændret sin historie.
Hidtil har forskere troet, at dyregruppen uddøde for 500 millioner år siden, ved slutningen af Kambrium, men et nyt fossil-fund i Marokko viser, at de levede mere end 30 millioner år længere, skriver Nature.
Et bizart rovdyr
I begyndelsen af den Kambriske periode eksploderede livet i havene, og et af de dyr der opstod, var et mærkeligt udseende dyr med to fangarme på hovedet, en flad leddelt krop og en mund med form som en ananasring.
Anomalocarididerne er så bizarre at se på, at det tog lang tid før palæontologer fandt ud af at stykke dyret rigtigt sammen.
Gennem tiden har forskellige dele af dyret været katagoriseret som at tilhøre andre dyr som rejer, søagurker, vandmænd og arthropoder.
Først i 1985 indså man, at disse forskellige dele tilhørte ét og samme dyr, skriver Nature.

Fossilet blev opdaget i 2009 i det sydøstlige Marokko i nogle klipper, som blev dannet i perioden Ordovicium for omkring 488-472 millioner år siden.
»Anomalocarididerne bliver fremstillet som aggressive og grufulde rovdyr, der flåede alle ting i stykker. Der er ingen tvivl om, at nogen af dem virkelig var sådan,« siger palæontolog og medforfatter Peter Van Roy til Nature
»Denne opdagelse viser, at anomalocarididerne levede meget længere, og at de var meget succesfulde rovdyr i toppen af fødekæden.«
Nature skriver, at fossilfund fra andre dele af verdenen viser, at anomalocarididerne antog mange former og størrelser, og at havdyrene var spredt ud over det meste af kloden.
Således er der fundet anomalocaridider i hvad der nu er Europa, USA, Australien og Kina.
Klipperne i Marokko gemmer dog på mindst et eksemplar, der er mere end en meter lang. Dette er mere end dobbelt så langt som de største af slagsen fra den kambriske periode.