Finger-fossil afslører: Kom mennesket til Europa og Asien før antaget?
Kilde: 
10 april 2018

Længe har arkæologer troet, at mennesket bevægede sig ud af Afrika for cirka 60.000 år siden, men flere nye fund tyder på, at vi skal noget længere tilbage i historien. 

Det skriver The Guardian. 

For nyligt er der nemlig blandt andet blevet fundet en 180.000 år gammel kæbe i Israel og 350.000 år gamle stenredskaber i Indien, og nu har man i Saudi-Arabien opdaget et fossil af en menneskefinger , der er 90.000 år gammel.

finger fossil mennesket afrika arkæologi

Finger-fossilet set fra forskellige vinkler. (Foto: Ian Cartwright/den videnskabelige artikel)

Altså, noget ældre end de 60.000 år, man hidtil har arbejdet med. 

Samtidig tyder fundet af fingeren på, at mennesket bevægede sig længere væk tidligere og altså ikke bare flyttede sig til områder, der var lige på grænsen til Afrika. 

»Dette fund, sammenholdt med andre fund fra de seneste par år, antyder, at moderne mennesker, Homo sapiens, bevægede sig ud af Afrika ad flere omgange ved mange lejligheder gennem de seneste cirka 100.000 år,« siger Michael Petraglia, der er professor ved Max Planck Institute for the Science og Human History og medforfatter på studiet, til The Guardian. 

Fundet er fra midt i ørkenen, og det tyder også på, at mennesket ikke kun bevægede sig langs kysten, men også tog andre ruter ud i verden. 

Studiet er publiceret i Nature Ecology & Evolution. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.