Dykkere finder verdens største undervandsgrotte i Mexico

Se med, når forskerne udforsker den nyopdagede kæmpe-grotte, 'San Actun' for første gang. (Video: Youtube.com)

Se med, når forskerne udforsker den nyopdagede kæmpe-grotte, 'San Actun' for første gang. (Video: Youtube.com)

Kilde: 
18 januar 2018

Efter ti måneders intens udforskning af havet ud for Caribiens kyst, Yucatán-halvøen, svømmede mexicanske forskere ind i et regulært skatkammer af spændende arkæologiske Maya-fund, da de opdagede verdens største undervandsgrotte.

Det skriver Sciencealert.com.

dykker opdagelser mayafolket største undervandsgrotte

Forskerne havde dykket i omkring 10 måneder, før de opdagede den nye kæmpegrotte. (Foto: Herbert Meryl, GAM-project)

Grotten består af 347 kilometers labyrintgange og slår dermed Ox Bel Ha-systemet, som er en grotte i samme område, og som indtil nu har været betragtet som den største i verden med sine 270 kilometers omfang.

»Denne (nye, red) kæmpegrotte repræsenterer det vigtigste arkæologiske undervandsområde i verden,« forklarer Guillermo de Anda, der er undervandsarkæolog på Det Nationale Institut for Arkæologi og Historie i Mexico ifølge Sciencealert.com.

»Vi har opdaget mere end 100 arkæologiske fund; rester af uddød fauna, tidligere mennesker, Maya-arkæologi, keramik og Maya-grave.«

Forskerne trak i dykkerdragten og udforskede de snævre passager i de mange undervandsgrotter i det mexicanske område Quintana Roo ved Yucatán Peninsula ud for Caribiens kyst.

Det var på denne rejse under overfladen, at de opdagede, at en grotte ved navn 'Dos Ojos' – to øjne – i virkeligheden hang sammen med den nyfundne grotte, der er døbt 'Sac Actun'.

De to grotter udgør nu tilsammen den største i verden.

Fundet af grotten er endnu ikke rapporteret i noget studie.

Forskerne forklarer, at de fortsat vil dykke i området for at finde ud af, om Sac Actun-grotten leder videre til andre undervandssystemer.

grotte undervands verdensstørste mayaer fund

Forskerne fandt blandt andet rester af forhistorisk fauna i den enorme grotte San Actun. (Foto: GAM-projektet)

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.