De lever i mørket, i dybet, på bunden af havet, og de er ofte fluorescerende og monstrøse.
Dybhavsfisk er nogle mærkelige skabninger.
Nu har forskere undersøgt tænderne på en drabelig dybhavsfisk, og de kan konkludere, at tænderne er glasklare og ekstremt hårdføre, skriver The Washington Post.
Fisken, de har undersøgt, bærer det latinske navn Aristostomias scintillans og tilhører Stomiidae-familien, der er kendt for at være nogle af dybhavets farligste rovdyr.
LÆS OGSÅ: Lille numsefisk skyder lys ud af enden
Forskerne fangede fisken ud fra San Diego på den amerikanske vestkyst, hvor de trawlede fisk fra næsten 500 meters dybde.
Her blev Marc Meyers, der er professor i materialevidenskab ved University of California, straks opmærksom på fiskens »små, gennemsigtige tænder«, fortæller han til The Washington Post.
Tænderne er ifølge Marc Meyers aldrig blevet undersøgt før, så han kastede sig straks over dem og undersøgte tænderne med et elektronmikroskop og andre laboratorieredskaber.
Det viste sig, at tænderne bestod af en kompleks sammensætning af:
- calcium-mineralet hydroxyapatit, der udgør vores knogler og tandemalje
- og proteinet kollagen, der er et uopløseligt protein i bindevæv, sener, hud og ben hos pattedyr, fugle og fisk

Lektor i biologi ved Boston College og ekspert i dybhavsfisk Christopher Kenaley kalder over for The Washington Post studiet for et »værdifuldt bidrag« til forskningen.
»Vi ved ikke meget om materialerne hos dyr, der lever i det dybe hav,« fortæller Christopher Kenaley, der ikke er involveret i studiet.
LÆS OGSÅ: Flænsede sit bytte: Forskere opdager den ældste fisk med ’piranha-tænder’
Marc Meyers undersøgte også tændernes mekaniske styrke, og her kunne han slå fast, at tænderne var lige så hårdføre som hajtænder og lige så skarpe som piratfisk.
Han vil nu undersøge materialet hos dybhavsfisk yderligere, og han fortæller ifølge The Washington Post, at det potentielt kan bruges til at lave keramik, der er gennemsigtigt som glas, men meget hårdere.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Matter.
LÆS OGSÅ: Dansk forsker: Dybhavsfisk kan løse verdens fødevaremangel
LÆS OGSÅ: Mystisk lyd fra Marianergraven endelig opklaret – hør lyden her
fghs