I dag sejlede den svenske isbryder Oden fra Longyearbyen på Svalbard ud på et togt, der skal hjælpe med at afklare, hvor meget af havbunden omkring Arktis, der tilhører Grønland.
Formålet med togtet er at indsamle bathymetriske, seismiske og geologiske data, som skal dokumentere et eventuelt krav om udvidelse af kontinentalsoklen ud over 200 sømil (1 sømil = 1852 meter) i området nord for Grønland. Havbunden skal undersøges med akustiske metoder og prøvetagninger.
Togtet er planlagt til at vare i 6 uger og fra dansk side deltager medarbejdere fra Farvandsvæsenet, DTU – Space, Danmarks Meteorologiske Institut, Aarhus Universitet og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Togtet er et samarbejdsprojekt med det svenske Polarforskningssekretariat og Stockholms Universitet, og som ved Kontinentalsokkelprojektets tidligere dataindsamlingsaktiviteter i det Arktiske Ocean fortsætter det gode samarbejde med det tilsvarende canadiske projekt.
Som noget nyt deltager også en russisk forsker fra Skt. Petersborg. Togtet er en fortsættelse af dataindsamlingsaktiviteter i foråret 2006, sommeren 2007 og foråret 2009.
Ud over at indsamle data til Kontinentalsokkelprojektet er der andre forskningsprojekter fra Sverige, Danmark og Grønland/USA med om bord ligesom to mediefolk fra Nature & Science, en svensk lærer og en svensk kunstner vil følge togtet om bord på Oden. Blandt andet skal der laves en del undersøgelser af havbakterier.
I modsætning til 2007 togtet foregår togtet i år uden støtte af en russisk atomdreven isbryder. Derfor er indsatsområdet lagt omkring Nordpolen, hvor der forventes lettere isforhold end tættere på Grønland og Canada. Det er isforholdene, der i sidste ende vil bestemme, hvor dataindsamlingen vil finde sted.
Videnskab.dk samarbejder med Nature & Science TV, der har to medarbejdere med ombord. Undervejs vil der blive skrevet korte beretninger fra togtet, så alle der har lyst kan følge med. Da der ikke er nogle egnede satelitter over Nordpolen er det meget begrænset, hvad holdet kan sende hjem af billeder og film. Det kommer derfor først i efteråret, når skibet er i havn igen.
Togtet er en del af Rigsfællesskabets kontinentalsokkelprojekt, der er et projekt under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.