CO2 i atmosfæren har nået sit højeste punkt i menneskets historie og i 3 millioner år
Kilde: 
14 maj 2019

Endnu en alarmerende milepæl er nået i klimakrisen.

Den seneste uge blev koncentrationen af CO2 i Jordens atmosfære nemlig målt til at være den højeste i menneskets historie, skriver Science Alert.

Indholdet af CO2 i atmosfæren har således overskredet 415 ppm (parts per million), hvilket den senest gjorde for omtrent 3 millioner år siden.

LÆS OGSÅ: Hvad er et ton CO2?

Målinger fra Mauna Loa Observatoriet på Hawaii, der var foretaget af forskere fra Scripps Institution of Oceanography, har vist, at mængden af CO2 var nået 415.26 ppm 11. maj 2019.

Sidste gang, Jorden nåede det niveau af CO2 i atmosfæren, var der træer på Sydpolen, skriver Science Alert.

»Det er første gang i menneskets historie, at vores planets atmosfære har indeholdt mere end 415 ppm CO2,« skrev meteorologen Eric Holthaus på Twitter.

»Ikke bare i vores kendte historie, ikke bare siden opfindelsen af landbrug for 10.000 år siden. Men siden før mennesker eksisterede for millioner af år siden,« skrev han endvidere.

Det er kun et par år siden, at indholdet af CO2 i atmosfæren overskred 400 ppm, og senest i 2017 nåede det 410 ppm.

Allerede i 1910 blev CO2 i atmosfæren målt til at være 300 ppm, hvilket var det højeste niveau i godt 800.000 år.

LÆS OGSÅ: Beviserne hober sig op: Varmen forandrer Arktis for altid

Klimaforsker og direktør for Nansencenteret i Bergen, Sebastian Mernild, er bekymret over den tendens, de nye målinger påpeger.

»Stigningen af CO2 er eksponentiel. Den stiger mere og mere fra år til år og har gjort det siden 1950'erne,« siger Sebastian Mernild, klimaforsker og direktør for Nansencenteret i Bergen, til DR.

»Det er meget bekymrende, at den stiger så støt fra år til år. Vi ser jo ikke skyggen af den grønne omstilling her,« tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Fremtidens energiløsninger findes. Hvordan kommer vi i gang?

LÆS OGSÅ: 2018 blev det 4. varmeste år i vejrmålingernes historie

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.