Arktis smelter: Over 100.000 år gamle planter dukker frem under isen
Kilde: 
29 januar 2019

Temperaturen i Arktis er sandsynligvis højere end i de seneste 115.000 år.

Det fortæller canadiske og amerikanske klimaforskere, der har fundet oldgamle planter, som har ligget gemt under iskappen i over 100.000 år, skriver DR.

LÆS OGSÅ: Arktis smelter i rekordfart

»Vores indsamlede prøver indikerer, at graden og hastigheden på den nuværende opvarmning kan være uden fortilfælde, også i forhold til den tidsskala vi arbejder med,« fortæller en af forskerne bag Simon Pendleton, ph.d.-studerende ved University of Colorado, ifølge DR.

Simon Pendleton har sammen med sine kollegaer indsamlet 48 prøver i kanten af 30 forskellige iskapper omkring Baffin Island i Canada.

Ved hjælp af kulstofdatering og iskerneprøver fra Grønland har de placeret planternes alder i en varm periode mellem to istider - også kaldet den interglaciale periode.

Simon Pendleton påpeger over for DR, at den primære faktor for ændringer i temperaturen på Jorden på den nordlige halvkugle i den interglaciale periode var styret af Solens stråler.

Men selvom Solen stadig påvirker temperaturændringerne i dag, er man enige om, at den ikke alene kan forklare opvarmningen af Arktis.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Antarktis' is smelter 6 gange hurtigere end i 1970'erne

Fortsætter den nuværende opvarmning, forventer forskerne, at Baffin Island er isfri indenfor de næste få århundreder.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

LÆS OGSÅ: Arktis vil være helt fri for is i 2054

LÆS OGSÅ: Havisen i Arktis er tæt på 8.000 år gammel bundrekord

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.