Arktis smelter i rekordfart
Kilde: 
28 august 2012

Arktis har mistet mere havis i år end på noget tidspunkt siden satellitoptegnelser begyndte i 1979, skriver BBC News.

Forskerne, der er involveret i beregninger af havis siger, at det er en fundamental ændring.

Ifølge NASA er omfanget af havis nu 4,1 millioner kvadratkilometer sammenlignet med et tidligere lavpunkt på 4.17 millioner kvardratkilometer den 18. september 2007.

Tykkelsen af ​​havisen er også faldende, så det samlede fald i volume er enormt - selvom skøn vedrørende det faktiske tal varierer.

Havisens tilbagetog er forårsaget af tidligere varme år, der reducerer mængden af ​​flerårig is, hvilket er mere modstandsdygtig over for smeltning. Det har skabt en selvforstærkende effekt, mener Joey Comiso, seniorforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center.

»I modsætning til 2007, var temperaturerne ikke usædvanligt varme ved Arktis denne sommer. Men vi mister den tykke del af isdækket - og hvis du taber det,  bliver isen meget sårbar om sommeren,« siger Joey Comiso.

Professor Peter Wadhams fra Cambridge University mener, at Arktis kan være isfri så tidligt som 2015 eller 2016, og siger til BBC News:

»Målinger fra ubåde har vist, at havisen har mistet mindst 40% af dens tykkelse siden 1980'erne, og hvis du ligger det mindre areal til, betyder det, at volumen af havisen ved Arktis nu kun er 30% af hvad den var i 1980'erne.«

Havisen ventes at skrumpe yderligere i de kommende to-tre uger, hvor det fortsat er sommer og dermed den sæson, hvor isen smelter.

 

Læs også på Videnskab.dk

Se isen forsvinde fra Nordpolen

Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.